PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović pozdravio izjave Radončića i Konakovića

Milanović je Željka Komšića, sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, nazvao "lažnjakom"

Fena / Hina

Milanović tokom posjete Mostaru

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je uoči radne večere s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH kako nije pošteno da predstavnici drugih naroda biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH.

- Kada su me pitali što ću razgovarati s Čovićem rekao sam da nema nikakvih skrivenih planova. Jedini plan je da se poštuje ustav i ono što je potpisano u Dejtonu. I to je sve. Jedini zahtjev je da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva i ja ne idem dalje od toga - kazao je Milanović u izjavi novinarima.

Istaknuo je kako se ne želi baviti unutrašnjim stvarima Bosne i Hercegovine, poput detalja izbornog zakonodavstva ili ustroja kantona.

- Međutim, preko nekih stvari se ne smije preći. To onda pređe u naviku, to se ponavlja i pretvori se u zlostavljanje - poručio je.

Milanović je pak Željka Komšića, sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, nazvao "lažnjakom". Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Milanović je kazao kako se ne može zanemariti činjenica da je u BiH, bilo to dobro ili loše, zastupljen model etničkog predstavljanja.

- Kao što je danas rekao gospodin Radončić, a prije 15 godina Haris Silajdžić, nije pošteno i nije ispravno da predstavnici druge etničke grupe Hrvatima biraju člana Predsjedništva – ustvrdio je predsjednik RH.

Po njegovim riječima, nije bilo primjerene reakcije kada je 2006. godine po prvi put Hrvatima uskraćeno pravo da imaju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

- Ja sam čak bio benevolentan prema takvom ishodu. Pogriješio sam. Računao sam na dobronamjernost tadašnjeg čovjeka koji je ušao u Predsjedništvo. To se nije dogodilo - kazao je.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović zahvalio je Milanoviću na njegovom političkom angažmanu i potpori inicijativi za izmjene Izbornog zakona BiH.

- Obično se takvi stavovi o kojima smo danas razgovarali, kada se iznesu ovdje u BiH, doživljavaju kao podjela BiH. BiH je naša domovina, to uvijek govorim, u kojoj želimo živjeti kao jednakopravan narod sa svojim političkim predstavnicima tamo gdje je to Ustav definirao, u Domu naroda i Predsjedništvu - izjavio je Čović.

  • Milanović s članovima HNS-a u Ljubuškom

    Milanović s članovima HNS-a u Ljubuškom

    Foto: Fena


Dodao je kako je 2021., kao neizborna godina, pravo vrijeme da se postigne politički dogovor te da se nada da će politički predstavnici u Sarajevu imati razumijevanja za hrvatske stavove.

- Naše je mjesto u obitelji Europske unije i ne smijemo ovoliko zaostajati, danas smo na samom začelju tog reda. Mi unutar BiH moramo postići politički dogovor. Puno reformi nas čeka koje ne možemo riješiti dok se ne dogovorimo o suštinskim stvarima, a to je jednakopravnosti konstitutivnih naroda - poručio je.

Čović je pozdravio istupe pojedinih bošnjačkih političara koji su kazali kako nije dobro da se Hrvati u BiH preglasavaju.

- Vjerujem da legitimno predstavljanje neće biti prepreka da sljedeće godine organiziramo izbore na najdemokratskiji mogući način, da Bosni i Hercegovini, uz pomoć Republike Hrvatske, otvorimo vrata investicijskih i svih drugih procesa, prije svega onih nužnih reformskih - zaključio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Prije sastanka s predstavnicima HNS-a Milanović se u Ljubuškom sastao s gradonačelnikom tog grada, a u nastavku svog posjeta u utorak će boraviti u Tomislavgradu i Livnu.

NA VRH

Podijeli članak na