NAKON APELA VTK

Pravila tranzita i međunarodnog prijevoza kroz Sloveniju produžena do 15. avgusta

Osoba koja tvrdi da se jedan od izuzetaka na nju odnosi, mora policiji dostaviti dokaze o postojanju izuzetka, u suprotnom se šalje u karantin kod kuće

Nakon urgencije Vlada Slovenije izmijenila odluku o ulasku u tu zemlju. Ilustracija

Piše: A. J.

14.7.2021

Slijedom urgencija koje je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine juče popodne uputila nadležnim organima Bosne i Hercegovine, Vlada Slovenije izmijenila je Uredbu za ulazak na teritoriju te zemlje.

Kako je saopćeno iz VTK, izmjenama i dopunama uredbe, dva izuzetka (tranzit i međunarodni prijevoz), koji su vrijedili samo do 14. jula 2021. godine, primjenjuju se do 15. avgusta 2021.



Neće biti potreban PCR test

- Ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez uslova PCT odnosi se na ova dva izuzetka do 15. avgusta 2021. Tako je ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez PCR testa dozvoljen do 15. avgusta 2021 i to u pućenom radniku u međunarodnom transportnom sektoru, što dokazuje "Potvrda za radnike u međunarodnom transportnom sektoru" navedena u Aneksu 3 Komunikacije Komisije o provedbi zelenih traka u Smjernicama o upravljanju granicama mjere za zdravstvenu zaštitu i osiguranje dostupnosti robe i osnovnih usluga (SL C 96 od 24.3.20, str. 1.) ili drugim relevantnim dokumentom iz kojeg se može zaključiti da ih je poslodavac uputio - navode iz VTK.


PCR test neće biti potreban ni osobi koje putuje tranzitom kroz Sloveniju i napusti je što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska.


- Osoba koja tvrdi da se jedan od izuzetaka na nju odnosi, mora policiji dostaviti dokaze o postojanju izuzetka, u suprotnom se šalje u karantin kod kuće. U slučaju stranca bez prebivališta u Sloveniji, dozvoljen mu je ulazak u Sloveniju i upućivanje u karantin kod kuće na deset dana samo ako nedvosmisleno dokaže da ima osigurano mjesto na kojem će proći karantin, u suprotnom mu neće biti dopušteno ući u Sloveniju.

Navedeno je da je svrha proširenja primjene izuzeća omogućiti osobama koje rade u području međunarodnog transporta i osobama u tranzitu da se pripreme za novu jedinstvenu regulativu uslova za ulazak u Sloveniju - saopćeno je iz VTK.


Kada je riječ o drugom apelu, VTK, a koji se odnosi na ubrzanje protoka kvarljivih roba kroz carinu i GP Bosanska Gadiška, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac hitno je reagovao.

Ubrzan proces prolaska pošiljki preko GP Bosanska Gradiška

On je preduzeo aktivnosti kako bi se osigurao prioritet prolaza lakokvarljivih, sezonskih roba i produženo radno vrijeme fitosanitarnih službi na graničnom prelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška.


- Slijedom komunikacije sa relevantnim tijelima iz Republike Hrvatske, ministar je istakao da će za sve predmetne pošiljke koje blagovremeno najave dolazak na granični prelaz biti omogućen prioritetni prolaz, te da očekuje, da će u slučaju da dnevno bude više od 22 takve pošiljke, radno vrijeme službi biti produženo do 19 sati - saopćeno je iz VTK iz koje su se zahvalili nadležnim tijelima na razumjevanju i podršci koju su pružili bh privrednicma u ovom slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.