ZBOG HAPŠENJA OSMICE

Pogledajte ko je došao na proteste: Od Prevljaka, Zildžića, Hajrića do Bakirovog zeta...

Zildžić je rekao da je hapšenje Mehmedagića "predstava za javnost" te da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan "namjerni udar na Mehmedagića"

Piše: A. Čengić

15.7.2021

S lica mjesta: Okupilo se stotinjak građana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovinedanas oko 9:30 sati okupila se grupa građana kako bi poslali podršku direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću. On je jučer uhapšen u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Istražitelji provjeravaju i navode o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za poziciju direktora OSA-e, a sumnjiv je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.

Kako javljaju naši novinari s lica mjesta, okupljeni stoje na parkingu ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH. Među stotinjaka okupljenih je i Fikret Prevljak, bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te općine i Salko Zildžić, predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla. Na proteste je stigao i Jasminko Akšamija, zet Bakira Izetbegovića, Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH u Australiji, Muderris Nezim Halilović...

Zildžić je rekao da je hapšenje Mehmedagića "predstava za javnost" te da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan "namjerni udar na Mehmedagića".

- Ovo nema veze sa SDA, ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje - rekao je Zildžić.

Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH, kazao je da je tu privatno, kao prijatelj Osmana Mehmedagića. Rekao je da ne spori da Tužilaštvo provjerava diplomu direktora OSA-e, ali da to nije razlog za privođenje.

- Ocijenio bih da se radi o provokaciji i da Mehmedagića već duže vrijeme nastoje osuditi, dok se istovremeno ne procesuira milionski kriminal - rekao je Hajrić.

Skup obezbjeđuje veći broj sarajevskih policajaca.
Podsjetimo, Mehmedagić je jutros predat postupajućem tužiocu u Tužilaštvu BiH na dalje postupanje nakon što je prenoćio u prostoriji za zadržavanje MUP-a KS. U zakonskom roku bi tužilac trebalo da zatraži pritvor za Mehmedagića ili da ga pusti na slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.