INDEKS NIJE VJERODOSTOJAN

Dopis iz Zagreba o Sebijinom "školovanju" sve govori: Šta će sada uraditi Tužilaštvo KS

Reagirat ćemo ukoliko dostupne informacije budu ukazivale na postojanje krivičnog djela za koje smo nadležni i koje nije obuhvaćeno zastarom ili amnestijom, rečeno je prije mjesec za "Avaz"

Piše: Miralem Aščić

15.7.2021

Sabina Sarajlija i Sebija Izetbegović. Avaz

Medicinski fakultet u Zagrebu potvrdio je jučer da za Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima na ovoj visokoškolskoj ustanovi.



Radilo se o nepotpunim podacima

Ovi podaci proslijeđeni su krajem prošle sedmice Rifatu Škrijelju, rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Škrijelj je odlučio prije mjesec tražiti od Medicinskog fakulteta u Zagrebu podatke na osnovu kojih bi se potvrdila vjerodostojnost indeksa koji je objavljen u medijima, a u kojem je bilo dosta nelogičnosti. Radi se o fotokopiji indeksa izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine.

Pošto se radilo o nepotpunim podacima, zatraženi su odgovori iz Zagreba, koji su stigli bh. institucijama na odgovor.

- Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. aprila 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound ic clinical medicine u akademskoj 1992./1993. godini pod matičnim brojem studenta 4690114. U dosijeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu - navodi se u odgovoru dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijana Klarice.

Nisu mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima. Avaz

Na taj način u pitanje se dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) utvrdila je prije dvije sedmice da zvanje magistra direktorice KCUS-a zahtijeva dodatne provjere. Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo prije dvije sedmice su okončali inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Utvrđeno je da Sebija Izetbegović kao dokaz školovanja u Zagrebu ima samo kopiju indeksa. Iz KUIP-a su jasno naznačili zašto su potrebne dodatne provjere u vezi s njenim obrazovanjem.

Pravo je pitanje šta će sada uraditi Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer dopis iz Zagreba dokaz je da je "školovanje" Sebije više nego sporno, kao i njeno akademsko obrazovanje.

Postojanje krivičnog djela

Iz ove institucije 5.juna je rečeno za "Avaz" da Tužilaštvo Kantona Sarajevo prati pisanje medija kada je u pitanju akademsko obrazovanje Sebije Izetbegović.

Na pitanje koje smo uputili glavnoj tužiteljici Sabini Sarajliji: “Da li je Tužilaštvo Kantona Sarajevo po službenoj dužnosti formiralo predmet protiv Sebije Izetbegović, a nakon medijskih napisa o akademskom obrazovanju?”, dobili smo odgovor:

- Reagirat ćemo ukoliko dostupne informacije budu ukazivale na postojanje krivičnog djela za koje smo nadležni i koje nije obuhvaćeno zastarom ili amnestijom. Do tada smatramo da je navedeno u nadležnosti inspekcije, koja je dužna obavijestiti nadležno tužilaštvo o saznanjima o eventualno počinjenom krivičnom djelu do kojih je došla u toku inspekcijskog nadzora.

Dokazi iz Zagreba su više nego jasni. Već na prvu i najvećem laiku je bilo jasno da je nemoguće da Sebija Izetbegović upiše postdiplomski studij 2. marta 1993.godine, a za 17 dana položi prvi ispit.

Ali, služba je tada da odbrani Sebiju previše žurila i napravila početničku grešku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.