ČEKA SE VLADA

Dobila otkaz na Medicinskom fakultetu: Sebija leti i iz KCUS-a

Otkaz joj je zvanično uručen, prema rješenju, 24. aprila ove godine. Ispunjeni svi uvjeti da Nikšićeva vlada traži njenu smjenu

Sebija Izetbegović: Nije više profesorica. Twitter

Miralem  Aščić

17.5.2023

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kojoj su oduzeti doktorat i zvanje magistra, a nakon toga i titula redovne profesorice, dobila je otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Redovni profesor

Otkaz joj je zvanično uručen, prema rješenju koje je u posjedu “Avaza”, 24. aprila ove godine, a potpisali su ga Rifat Škrijelj, rektor UNSA-e, i Amina Valjevac, dekanica Medicinskog fakulteta.

Sebija Izetbegović je s Medicinskim fakultetom UNSA-e sklopila ugovor o radu 15. decembra 2014. godine na nepuno radno vrijeme, za poslove nastavnika u zvanju redovni profesor na Katedri za ginekologiju i akušerstvo.

- Dr. Sebiji Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog ugovora o radu na neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29. januara 2022. godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast ginekologije i akušerstva na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - navodi se u rješenju.

Inicijativa za smjenu

Ovo znači da Sebija Izetbegović mora biti smijenjena i s pozicije direktorice KCUS-a, jer, prema Statutu, ne ispunjava uvjete da rukovodi najvećom zdravstvenom ustanovom u državi, budući da je izgubila status profesorice.

Vlada Kantona Sarajevo je prošle sedmice usvojila zaključak kojim je pokrenula inicijativu za smjenu Izetbegović te ga uputila Vladi FBiH.

Razlog je taj što Upravni odbor KCUS-a ne želi ovu tačku uopće staviti na dnevni red. Međutim, sada je sve na Vladi FBiH. Saznajemo da će vrlo brzo biti pokrenuta procedura, tačnije da će novi ministar zdravstva staviti svoj potpis za smjenu.

Šta kažu advokati

Esad Oruč, član advokatskog tima Sebije Izetbegović, za N1 televiziju objasnio je da ni Izetbegović ni njen advokatski tim nisu dobili rješenje o njenom otkazu na Medicinskom fakultetu i da je ono, kako tvrdi Oruč, nezakonito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.