REAKCIJE

Hažikadić o hapšenju Mehmedagića: Džaferovićeva izjava je otvoreni pritisak na rad Tužilaštva BiH

Izgradnja nezavisnih institucija u Bosni i Hercegovini pod ovakvim okolnostima nija moguća, navode iz Platforme za progres

Hadžikadić: Bosnu i Hercegovinu ruše mnogobrojni, a brane malobrojni". Mirsadhadzikadic.ba

A. J.

15.7.2021

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopćenjem povodom jučerašnjeg hapšenja Osmana Mehmedagića, direktora OSA–e.

- Svjedočili smo brojnim reakcijama u javnosti, od strane različitih državnih i stranačkih funkcionera. Da bismo napravili bolju državu, po mjeri njenih građana, ona mora biti iznad nas i naših interesa. Državne institucije se moraju poštivati od strane svih, pogotovo onih koji obnašaju javne funkcije. Niko, a pogotovo član Predsjedništva, ne bi smio uraditi ništa što nije u interesu države. U ovom slučaju je to neodgovoran pritisak na Tužilaštvo BiH, kao instituciju ove države. Taj pritisak ne opravdava ni činjenica da postoji indikacija politizacije te institucije i mogućnost da se jednim dijelom radi o političkom ratu između vladajućih stranaka. Ne ulazeći u pravnu kvalifikaciju počinjenih djela i odgovornosti optuženog, svi mi moramo stati na stranu Bosne i Hercegovine i njenih institucija, što se ovdje očigledno ne dešava - naveo je Hadžikadić.


Širenje straha

Dodaje da je "gledajući ovu farsu, sasvim jasno da, s obzirom na postupke političkih aktera, Bosnu i Hercegovinu ruše mnogobrojni, a brane malobrojni".


- Kada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili predstavnici vladajućih, tzv. "patriotskih" stranaka, stavljaju interese svojih kadrova i svoje stranke ispred interesa građana i države, možemo reći da je izborna kampanja već počela. Izgleda da ćemo ponovo biti svjedoci širenja straha, podjela i mržnje, kao načina osvajanja vlasti - poručio je Hadžikadić.


U odvojenom saopćenju Platforme za progres navodi se da je reakcija Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića u kojem javno poziva Tužilaštvo da „vodi računa o svojim postupcima“ predstavlja otvoreni pritisak na rad Tužilaštva BiH.


- Nejasno je kako je Džaferović dopustio sebi da u ovoj situaciji reaguje kao član političke partije iz koje dolazi i tako u potpunosti obezvrijedi funkciju koju trenutno vrši. Član Predsjedništva BiH, niti bilo ko drugi ko predstavlja izvršnu vlast, ne smije dozvoliti sebi da na bilo koji način vrši pritisak, a samim tim i utiče na rad Tužilaštva. Istovremeno, dok se javno propituje rad Tužilaštva, dio političke javnosti iznosi tvrdnje da smo svjedočili međustranačkom obračunu između HDZ BiH, SNSD i SDA. Čak i da je ova informacija tačna, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, nije smio da na bilo koji način utiče na postupke Tužilaštva - saopćeno je.


Podsjećaju da je Džaferović javno pozvao Tužilaštvo BiH da preispita svoj postupak, čime je ima namjeru da utiče na njegov rad. U isto vrijeme, Stranka demokratske akcije iz koje dolazi, kontinuirano poziva na izgradnju nezavisnih institucija.

Tužilaštvu BiH treba dopustiti da radi

- Platforma za progres oštro osuđuje ovakav istup člana Predsjedništva BiH, jer ga smatra neprimjerenim i otvorenim pritiskom na rad jedne od najvažnijih institucija u BiH.

Izgradnja nezavisnih institucija u Bosni i Hercegovini pod ovakvim okolnostima nija moguća. Javnim pozivima za preispitivanje rada, protesti i bilo koji drugi način vršenja pritiska na rad Tužilaštva, pogotovo onih koji dolaze sa državnog vrha, izgradnja nezavisnih i jakih institucija neće biti moguća.


Tužilaštvu BiH treba dopustiti da radi i stvoriti mu uslove za nezavisan rad. Prvi korak ka tome će biti prestanak svih pokušaja bilo kakvog uticaja na njihove postupke.


Platforma za progres s toga poziva sve predstavnike vlasti da se u slučaju hapšenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, suzdrže od bilo kakvog vršenja pritiska čime će najbolje pomoći u radu Tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.