AVAZ NA LICU MJESTA

Završeno ročište direktoru OSA-e: Osmica znao da će biti uhapšen, boravio na tajnoj lokaciji

Pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, utjecati na svjedoke i sakriti dokaze te da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

A. Aljimi- M. Aščić.

Završeno je sudsko ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenom Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru OSA-e odredi jednomjesečni pritvor. 

Ročište u Sudu BiH počelo je 8.30 sati, a završeno je, kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta prije pet minuta.

Tužilaštvo je tokom ročišta navelo da je dan prije hapšenja Osmice, pripadnik OSA-e i prijatelj Mehmedagića Muhamed Pekić  kontaktirao jedng policijskog službenika MUP-a KS kako bi se uvjerio da li je njegovo saznanje i saznanje generalnog direktora tačno, da će Mehmedagić biti uhapšen.

Tužilac Oleg Čavka, kazao je da je akt Tužilaštva BiH prema MUP-u KS upućen u ponedjeljak 12.jula i da odd tog dana Mehmedagić nije boravio na kućnoj adresi, nego na tajnoj lokaciji, što su službenici saznali prilikom razgovora sa njegovom suprugom Amelom Šehović.

Mehmedagićeva odbrana danas je zatražila da se on pusti na slobodu navodeći da je uhapšen nezakonito.

Direktora OSA-e, podsjećamo, prekjučer su, prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici MUP-a KS. Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca, a pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, utjecati na svjedoke i sakriti dokaze te da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

  • Mehmdagićev advokat Mulalić jutros došao u Sud BiH

    Mehmdagićev advokat Mulalić jutros došao u Sud BiH

    Foto: Avaz


Mehmedagić se sumnjiči da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u (AU) BiH, zbog čega je nedavno uhapšen i njegov prijatelj Denis Prcić, vlasnik AUBiH. Ova istraga trajala je pune dvije godine, ali je Tužilaštvo tek sada došlo do čvrstih dokaza.

Sumnja se da je, na osnovu lažne diplome, primao plaću u OSA-i i nezakonito stekao imovinsku korist veću od 100.000 KM. Krivotvorenu diplomu zatim je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i na nju stavio oznaku „tajnost“. Istragom Tužilaštva utvrđeno je da Mehmedagić nikada nije bio student ove visokoškolske ustanove.

Osmica se sumnjiči da je počinio krivično djelo pranje novca, jer je itekako sporno kojim novcem je kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je, navodno, uloženo blizu milion maraka.

Više o temi Osman Mehmedagic Osmica

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Tužilaštvo spremilo optužnicu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na