TESTIRANO 316 UZORAKA

U KS nije bilo preminulih, četiri osobe novozaražene

Danas ni sutra neće biti vakcinacije u Zetri

U protekla 24 sata u KS se oporavilo sedam pacijenata od infekcije koronavirusom. Arhiv

A. K.

19.7.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom od testiranih 316 osoba. Od covid infekcije oporavilo se sedam naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 30 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 16, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na respiratoru je jedan pacijent, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 75 aktivnih slučajeva covid infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 684 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.795 osoba zaraženih koronavirusom i 51.433 izliječene.


Sedmična incidenca 18

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuju mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijena ruku. 

Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe -  pozivaju i upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.



Vakcinacija od srijede

U Covid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 16 pacijenata i nije bilo transporta na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 72 PCR brisa.

Covid pozivni centar zabilježio je 56 pozivA, a obavljeno je 25 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid ambulantama.

U toku proteklog dana u Zetri nije bilo vakcinacije, a neće je biti ni danas i sutra. Tokom ovih dana bit će održani sastanci operativnih timova zaduženih za provedbu vakcinacije, kao i čišćenje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostora u dvorani Zetra.

Nastavak procesa imunizacije planiran je u srijedu, 21. jula 2021. godine.

Ministarstvo zdravstva KS i sve zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.