SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Za život bez bola

Projekt pomoći žrtvama mina u BiH

Za život bez bola. Projekt pomoći žrtvama mina u BiH

Piše: M.D.A.

19.7.2021

Prvih deset korisnika projekta pomoći žrtvama mina u BiH finansiran od strane Vlade Njemačke kroz ITF Enhancing Human Security, dobili željno iščekivane proteze visoke kvalitete.

Staviti se u položaj osobe koja je, nagazivši na minu ili usljed eksplozije druge vrste eksplozivne naprave izgubila dio tijela, nezamislivo je osobama koje nisu u istoj situaciji. Svaki pojedinac – žrtva mine- svakodnevno se suočava s posljedicama ranjavanja i kontinuiranog oporavka, nastojeći sebi i svojoj porodici pružiti normalan život, biti produktivan član društva, spreman na višesatni rad i potpunu funkcionalnost. No, osobe koje nose neadekvatna protetička pomagala, trpe bol koja im dugotrajno narušava mentalno i fizičko zdravlje. Omogućiti im normalan život i mobilnost, bez bola uzrokovanog lošom protezom, osnovni je cilj projekta pomoći žrtvama mina kojeg finansira vlada Njemačke.

Projekt je započeo s implementacijom 1.6.2021. i završava s krajem tekuće godine, a njime će biti obuhvaćeno 55 osoba, s ukupno 60 potkoljenih i natkoljenih proteza. Obuhvaćene su i osobe sa dvostrukom aputacijom ekstremiteta. Od početka projekta, u prvih mjesec dana deset proteza uspješno je završeno i korisnici iz Brčkog, Cazina, Bihaća, Gornjeg Vakufa, Sarajeva, Pala, Maglaja, Bratunca i Srebrenice već su iskusili kako je to živjeti bez stalnog bola i nelagode, ili biti u stanju obavljati svakodnevne obaveze koje su im do prije samo mjesec dana bile nezamislive. Projekt je namijenjen žrtvama mina u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

„Vozim auto s običnim mjenjačem! Mogu se samostalno kretati i raditi, pa tako osigurati hljeb za svoju porodicu! Ništa me više ne boli, proteza je lagana i olakšava mi hod i ugodno dugotrajno nošenje“ s oduševljenjem nam prenosi Dragiša svoje iskustvo korištenja nove kvalitetne proteze napravljene s velikom pažnjom. Kod Dragiše je riječ o naprednim komponentama, prilagođenim njegovom uobičajenom nivou aktivnosti, a po istom principu svih 60 proteza bit će profesionalno napravljeno i ispuniti ičekivanja njihovih korisnika.

Donator projekta: German Humanitarian Assistance – Deutsche Humanitäre Hilfe u koordinaciji sa Ambasadom Njemačke u BiH

German Humanitarian Assistance – Deutsche Humanitäre Hilfe podržala je ovaj izuzetno važan projekt i finansira ga preko ITF Enhancing Human Security. Sredstva su namijenjena izradi proteza, s dodatnim komponenatama koje su žrtvama mina često preskupe i nedostupne. Na projektu su angažovane i dvije žrtve mina koje svojim primjerom potiču korisnike na upotrebu novih modernih tehnologija. Korisnici će proći i proces fizikalne rehabilitacije u respektabilnim lječilištima u Bosni i Hercegovini, čime će se njihove opće zdravstveno stanje podići na još viši nivo.

Projekt implementira Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH. U projektu će biti iskorištena prava koja svaki pojedinac ostvaruje preko fondova u Federaciji i Republici Srpskoj. Obuhvaćene su žrtve mina koji ta prava za izradu protetičkih pomagala periodično ostvaruju preko zdravstvenih fondova, ali su ona nedostatna za izradu proteze koja bi uistinu bila funkcionalna i pružala im nivo udobnosti koji im je neophodan. I upravo ta nemogućnost da od sredstava koja su im na raspolaganju od države, naprave protezu kakvu trebaju, prevaziđena je zahvaljujući donatoru. Sada su korisnici u mogućnosti dobiti moderne i kvalitetne proteze.

Nastavit ćemo dijeliti pozitivne priče koje griju srca svakog ko ima čast da se bavi problematikom žrtava mina, jer zadovoljstvo i sreća na licima korisnika projekta, olakšanje koje osjećaju nakon podrške koju dobiju, te lakoća s kojom će, nadamo se, u zdravlju nositi nove proteze, pokretačka su snaga svima uključenim u ovaj projekt.

Zahvalnost za razumijevanje problema žrtava mina dugujemo njemačkoj vladi, jednom od vodećih donatora u protivminskom djelovanju u BiH, jer bez njihove pomoći, ovakav projekt ne bi se mogao realizirati. Dok proces deminiranja u našoj zemlji donosi odlične rezultate i zemlja se ubrzano oslobađa problema mina, žrtve mina ne smiju ostati zaboravljene, jer njihov život trajno je uzdrman gubitkom ekstremiteta i invaliditetom s kojim se trebaju nositi do kraja života. A da nisu i neće biti zaboravljeni, dokazuje i ovaj projekt.

Proteze za šampione

Safet i Stevan članovi su prve postave reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koja se sprema za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, a korisnici su projekta kojeg finansira njemačka vlada. Nedavno smo svjedočili njihovim uspjesima i osvajanju Zlatne lige nacija u nizozemskom Assenu. Obojica su stradali od mine, a zahvaljujući svom snažnom sportskom duhu i volji, postali su vrhunski sportaši, te ponosno promoviraju našu državu na brojnim međunarodnim sportskim takmičenjima. Nove proteze koje će uskoro dobiti omogućit će im da se spremno uhvate u koštac sa izazovima koji će pred njih biti postavljeni na nadolazećim Olimpijskim igrama. Sretno momci!


Bradarić Ramo. Projekt pomoći žrtvama mina u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.