UOČI KOLEKTIVNE DŽENAZE

Mirsad Duratović za "Avaz": Bajramska radost nam je pomućena, najmilije spuštamo u kabur

Kolektivna dženaza za 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru bit će klanjana danas

Duratović: Prvi put kolektivna dženaza na dan Bajrama. Avaz

Piše: F. Mustafić

20.7.2021

Kolektivna dženaza za 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru bit će klanjana danas u Memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu kod Prijedora.

Na današnji dan prije 29 godine u Bišćanima ubijeno je više od 250 civila, među njima i veći broj žena i djece.

Prvi put se dogodilo da se tokom Bajrama organizira i kolektivna dženaza. 

Bivši logoraš iz Prijedora Mirsad Duratović u izjavi za "portal "Dnevnog avaza" kazao je da bajramska svečanost ovaj put u drugom planu, ali da su emocije svih koji danas ukopavaju svoje najmilije pomiješane.

- Danas je jedan od najveselijih i najtužniji dana bar što se tiče nas mislimana povatnika u Prijdor. Bajramska radost nam je pomućena, dan je žalosti i šehidska dženaza. Ovaj Bajram, kao i prethodne obilježavamo bez naših najmilijih, majke su bez svoje djece, preživjela djecaa bez svojih roditelja. Danas je posebno teško gledati porodicama u lice jer na  najradosniji dan ukopavaju svoje roditelje, amidže, svoje najbliže rođake i umjesto da su zajedno na bajramskom ručku oni će ih spuštati u kabur - kazao nam je Duratović.

Na današnji dan prije 29 godine u Bišćanima ubijeno je više od 250 civila. Agencije

- Teško je bilo šta reći. Dovoljno je doći i pogledati u lice ovim roditeljima i djeci. Tuga, razočarenje, žalost, bijes sve je pomiješano. Sve na jednom mjestu što se može iščitati na licima prisutnih - rekao je Duratović.

Politika se  nije potrudila da život ovih ljudi bar malo učini koliko-toliko lakšim, ističe naš sagovornik.

- Mi sada jednostavno preživljavamo na ovom prostoru na koji smo se vratili. Zvaničnici s lokalnog, entitetskog pa i državnog nivoa ništa nisu učinili da ovim ljudima pomognu i olakšaju – dodao je Duratović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.