UOČI KOLEKTIVNE DŽENAZE

Duratović za "Avaz": Ovi dani nas Prijedorčane vrate unazad 30 godina, sutra će 16 šehida naći svoj smiraj

Ove rane ne mogu zacijeliti dok mi svake godine prolazimo ovu retraumatizaciju kroz ove dženaze, istakao je Duratović

Duratović: Rane nisu nimalo manje bolne ni 30 godina poslije. Avaz

Piše: E. Ć.

19.7.2022

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora sutra će biti klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru. 

Bivši logoraš iz Prijedora Mirsad Duratović u izjavi za portal "Avaza" kazao je kako ovi dani, barem povratnike u Prijedoru, vrate unazad 30 godina. 


Dani tuge

- Ovih 23 ili 24 godine kako smo se vratili u Prijedor julski dani, naročito ova druga polovina jula, od 19. kada prevozimo posmrtne ostatke iz Identifikacionog centra Šejkovača u Prijedor, onda 20. bude dženaza, pa sve do 6. avgusta kada obilježavamo godišnjicu početka logora smrti Omarska je posebno teška. Za nas su to dani tuge.

Rane nisu nimalo manje bolne ni 30 godina poslije. Danas smo prevezli 16 prijedorskih šehida, vratili ih, da kažem kući u Prijedor. Još 16 šehida naći će svoj smiraj - rekao je Duratović za portal "Avaza".


Odgovorni slobodno šetaju ulicama

Ono što dodatno boli je da se odgovorni za ubistva šetaju slobodno ulicama Prijedora.

- Nažalost, ono što moramo i ove godine potencirati mnogi odgovorni za ubistvo prijedorskih nesrba i ovih 16 šehida danas slobodno šetaju gradom Prijedor. Možda su ugledni članovi zajednice, možda su na nekim istaknutim pozicijama, možda i danas posmatraju kolonu kroz Prijedor.

Ne znam koliko još godina treba proći da savjet proradi. Ako ništa drugo da se Prijedorčanima koji još uvijek tragaju za ostacima svojih ubijenih na nekih način dostavi informacija i da se makar ovaj proces svakogodišnjeg prijevoza, transporta, ekshumacija i reekshumacija konačno završi i da se barem ta rana zatvori - istakao je Duratović.


Duratović je 2014. godine u masovnoj grobnici Tomašica pronašao svoje članove porodice.

- Ukopani su na šehidskoj dženazi ovdje u Bišćanima 2014. godine. Evo i danas mi je isto kao i 2014. godine bez obzira što među ovih 16 nema niko od mojih bližih ili daljih članova porodice. 

Te slike vraćaju nas Prijedorčane u taj neki period. Ove rane ne mogu zacijeliti dok mi svake godine prolazimo ovu retraumatizaciju kroz ove dženaze - poručio je Mirsad Duratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.