REAKCIJA

Tahirović: Ovo je veliki korak, hvala Valentinu Incku i njegovom timu

Sada predstoji da naše institucije to implementiraju u praksi, kazao nam je Tahirović

Tahirović: Potrebno implementirati. Avaz

Piše: A. Bajramović

23.7.2021

U Udruženju žrtava i svjedoka genocida pozdravljaju nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH, kojima su za negiranje i relativiziranje genocida i veličanje ratnih zločinaca predviđene i zatvorske kazne. Predsjednik udruženja Murat Tahirović ističe kako je visoki predstavnik Valentin Incko ispunio ranije dato obećanje i očekuje da ovu odluku institucije BiH što prije provedu u praksi.

- Poprilično sam upućen jer smo na tu temu razgovarali sa visokim predstavnikom i njegovom službom i u suštini su to kazne koje trebaju biti na snazi kako bi se spriječilo negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i svega onog što je bilo preplavilo BiH i cijeli region. Sada predstoji da naše institucije to implementiraju u praksi – kazao nam je Tahirović.

On dodaje kako će biti potrebno dosta truda i upornosti da bi se izmjene krivičnog zakona implementirale u svakodnevnom životu, pogotovo sa lošim iskustvima od ranije kada su usvajani dobri zakoni, poput zakona o nestalim osobama, ali nisu primijenjeni.

- Ovo je veliki korak i ja se zahvaljujem ovim putem visokom predstavniku Valentinu Incku i njegovom timu koji je radio na ovom zakonu, ali nama predstoji borba da to ipak ugleda svjetlo dana i kroz praktičnu primjenu – ističe Tahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.