MOSTAR

Na skokove sa Starog mosta u nedjelju dolaze skakači iz cijelog regiona

Priređen cijeli niz sadržaja kao uvertira u tradicionalnu manifestaciju

Danas izveden skok za godišnjicu obnove Starog mosta. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

23.7.2021

Popularna sportsko-turistička manifestacija, skokovi sa Starog mosta u Mostaru, 455. po redu, bit će održani u nedjelju, 25.jula s početkom u 16 sati, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Kluba skakača u vodu „Mostari“, koji tradicionalno organiziraju ovaj događaj.

Tačan broj skakača, kako je to rečeno, bit će poznat nakon ljekarskog pregleda u nedjelju. I ove godine uz skakače iz skoro cijele BiH, kako je to kazao Lorens Listo, predsjednik Kluba, takmičit će se i skakači iz Crne Gore, Slovenije i Srbije.

- Ove godine će nam se, najvjerovatnije, pridružiti i grupa skakača s Kosova, njih četvorica. Ako sve bude uredu s njihovim vizama, a nadamo se da hoće, makar smo mi s naše strane sve učinili, to bi bio prvi njihov dolazak na skokove nakon rata - rekao je Listo.


Tačan broj skakača bit će poznat na dan takmičenja. M.Smajkić

Za razliku od prethodnih godina, Skokove će ove godine pratiti niz sadržaja, poput Šlaufijade, koja će biti održana sutra, a prethodit će joj juniorski skokovi s Duradžika. Također, kako je podsjetio Saša Oručević, portparol Kluba bit će održan i turnir u tavli, koji će početi sutra u Domu armije.

- Šlaufijadu nismo održavali više od 10 godina, jer su nas pratile priče o zagađenosti Neretve, sada imamo kolektore koji ne rade u punom kapacitetu, ali nema objava o tome da Neretva nije za kupanje. Mi smo odlučili da vratimo tradiciju, a i da juniorima pružimo priliku da se takmiče u skokovima i na noge i na glavu-kazao je Oručević.

S današnjeg press-a: Brojni događaji. M.Smajkić

Adela Gosto, članica Upravnog odbora Kluba je osvrnuvši se na juniorske skokove kazala da će takmičenje biti na skakaonama Mali Duradžik i Duradžik.

Među sadržajima koji su svojevrsna uvertira u skokove je i „preplivavanje Neretve“, a kako je kazala Gosto, u organizaciji ovog događaja učestvuju i Sportski savez Grada Mostara i Univerzitet „Džemal Bijedić“.

S današnjeg press-a: Naglasak na mladima. M.Smajkić

- To nije klasično takmičenje, s obzirom na to da se radi o različitim uzrastima i fizičkoj spremi . To je jedna manifestacija kojom želimo djecu vratiti Neretvi, a učestvovat će djeca, članovi plivačkih klubova „Velež“, „Orka“, „Zrinjski“ i mali „Mostari“ po petero djece iz svih klubova i dječaka i djevojčica- navela je ona.

Ovogodišnjoj manifestaciji će prisustvovati gradonačelnici Mostara, Sarajeva i Banje Luke, Mario Kordić, Benjamina Karić i Draško Stanivuković.

U stručnom žiriju su ove godine Alica Jakirović, Haris Džemat, Haris Škoro, Samir Zukanović i Branko Bogićević. Delegat Skokova je Feđa Dudić, trener „Veleža“, a počasni član žirija je Emir Balić.

Pres-konferencija je okončana počasnim skokom sa Starog mosta kojeg je povodom 17.godišnjice obnove ovog UNESCO-ovog spomenika izveo mladi Emil Tiro, inače, član Kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.