ISPOVIJEST

Sarajlija Jasmin Nikšić hrabro pritekao u pomoć stradalima u saobraćajnoj nesreći u Šapcu: Automobil je visio s mosta

Kada smo ustanovili da u vozilu koje visi s mosta ima osoba i da su sve pri svijesti pokušali smo ih izvući iz auta, ispričao nam je Nikšić

Fuad Mustafić

Nikšić odmah pritrčao da pomogne

Foto: Avaz


Na ulazu u Šabac iz pravca Beograda, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala dva vozila. U jednom vozilu su bila četiri momka iz jednog fudbalskog kluba. Drugo vozilo je nakon udarca završilo u kanalu i zaglavilo se na mostu gdje je ostalo da visi. U njemu su bile zarobljene tri osobe.

Srećom, odmah nakon nesreće istim putem prolazio je Sarajlija Jasmin Nikšić s roditeljima, koji je odmah pritrčao upomoć.

- Sa roditeljima sam stao na proširenje i krenuo da pomognem i pregledam povrijeđene osobe. Kada smo ustanovili da u vozilu koje visi s mosta ima osoba i da su sve pri svijesti pokušali smo ih izvući iz auta i spriječiti da auto propadne u kanal. Momci iz fudbalskog kluba su pomogli da unesrećene izvučemo kroz prozor na most - kazao nam je Nikšić, koji radi u Crvenom križu FBiH kao stručni saradnik za zdravstvo i krizne situacije. 

 • Nikšić pomaže povrijeđenima

  Nikšić pomaže povrijeđenima

  Foto: Avaz


- Po izlasku svaku osobu sam smjestio i pregledao, posebno glavu, vrat i leđa. Zamolio sam fudbalere da postave trokutove na cesti i donesu mi kutije prve pomoći. Na sreću vozač i djevojka koja je sjedila na stražnjem sjedištu nisu imali vidljivih povreda. Djevojka je bila vidno uznemirena - priča nam Nikšić.

 • Pomogao i Hitnoj pomoći

  Pomogao i Hitnoj pomoći

  Foto: Avaz


Prava je sreća da je u najvažnijem trenutku za stradale naišao Nikšić, koji se inače iz Srbije vraćao u BiH nakon što je išao na vakcinaciju.

- Žena, koja je bila suvozač se po izlasku iz vozila žalila na bol na desnoj strani ramena, ključne kosti i glave. Nakon pregleda pokušao sam da je u istom položaju zadržim uz minimalna pomjeranja do dolaska Hitne pomoći - kazao nam je Nikšić.

 • Pomogao da se pravilno pruži prva pomoć

  Pomogao da se pravilno pruži prva pomoć

  Foto: Avaz


Ističe da je Hitna pomoć brzo stigla, te da je i tada pomagao povrijeđenima.

- Hitna pomoć je jako brzo stigla. Predstavio sam se kolegama i ispričao im sve o povrijeđenoj osobi. Pomogao sam, naravno osoblju Hitne pomoći da povrijeđenoj ženi damo adekvatnu prvu pomoć - naglašava Nikšić.

 • I Hitna pomoć je brzo stigla

  I Hitna pomoć je brzo stigla

  Foto: Avaz


Na kraju kaže da se sve brzo dogodilo te da bi, naravno, uvijek pomogao onima kojima ovakva pomoć zatreba bilo gdje.

- Ovim putem naglašavam značaj poznavanja prve pomoći i pozivam sve da izdvoje vrijeme i prođu kroz obuke koje Crveni križ sprovodi jer zaista prva pomoć spašava živote i nikad se ne zna kome i kada takva znanja i vještine mogu zatrebati - zaključuje Nikšić.

Više o temi Saobraćajna nesreća

NA VRH

Podijeli članak na