NUDILI JOJ FOTELJE

Šabić el-Rejes: Ne želim diplomatsku poziciju, za BiH i običan narod radim s ljubavlju

Ništa mi od toga ne treba da bih odradila ono što radim za BiH efektivnije od onih koji nažalost crpe plate izlizanog bh. budžeta, navela je ona

Piše: A. J.

26.7.2021

Šabić-el-Rejes: Ne podržavam niti jednu političku partiju. Facebook

Profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu "Columbia" Amra Šabić-el-Rejes (El-Rayess) prije nekoliko dana dobila je pismo od predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) u kojem je iskazao poštovanje za njen rad te posebno istakao njenu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, a koja govori o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine.

Šabić-el-Rejes oglasila se na Facebooku zahvalivši svima koji joj daju podršku u radu, kako je navela, ne samo iz BiH, nego i iz regije.

- Vi mi dajete energiju i motivaciju da se trudim da odradim sve sto je u mojoj moci za mir i napredak u BiH i na Balkanu. Zbog vaših riječi podrške vidim koliko je bitno da nastavim svoj edukativni rad i hvala vam na tome - navela je.

Dodaje i da joj se javlja i nekolicina onih kojima njen edukativni rad smeta i koji se javljaju sa uvredama.

- Takve naravno brišem i blokiram. Treća grupa koja mi se javlja je grupa oportunista ili onih koji bi da iskoriste moj rad u svoje lične svrhe. Ta skupina mi nudi političke angažmane, titule i fotelje od kojih bi oni nekako imali koristi i u nadi da dobiju moju podršku. Da još jednom ponovim, za tu skupinu oportunista, da nema titule, niti fotelje, niti političkog angažmana koji me interesuje u sadašnjem bh. kontekstu. Ja sam svoj uspjeh izgradila znanjem i samo znanjem i velikim radom - ne foteljom - postižem sve što sam u životu do sada ostvarila - rekla je Šabić-el-Rejes.

Istaknula je da ne podržava niti jednu političku partiju u BiH.

- Ne želim platu iscrpljenog BiH budžeta i ne želim diplomatsku poziciju BiH. Ništa mi od toga ne treba da bih odradila ono što radim za BiH efektivnije od onih koji nažalost crpe plate izlizanog bh. budžeta i koji se drže svojih političkih i diplomatskih pozicija pa i onda kada rade protiv svoje sopstvene države.

Ja za BiH i za običan narod odrađujem sve što mogu - od srca, s ljubavlju i jer mogu. Od velikih i uspješnih ljudi kroz svoju karijeru sam naučila da je najbolje ostati pri zemlji i biti čovjek i toga se čvrsto držim - Šabić-el-Rejes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.