NA LICU MJESTA

Sastanak u Sarajevu: Ovo su nove prioritetne grupe za vakcinisanje u FBiH

Dodane su skupine iz obrazovnog sektora, medija, studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja, policije i vatrogasaca

Piše: L. Memčić

26.7.2021

S press-konferencije. L. MEMČIĆ

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije.

Teme sastanka su bile, između ostalog, proces imunizacije, epidemiološka situacija u FBiH, te pripreme za mogući novi val COVID-19.

- Mi u posljednje vrijeme imamo povećan broj vakcina te očekujemo veliki broj kupljenih i doniranih vakcina. Odlučili smo donijeti niz preporuka za poces vakcinacije - rekao je dr. Siniša Skočibušić.

On je dodao da su uz postojeće prioritetne skupine, dodane skupine iz obrazovnog sektora, medija, studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja, policije i vatrogasaca.

Druga preporuka je da se  osobama sa poteškoćama sa vidom i sluhom, jedan dan u sedmici, osigura prevoditelj kako bi se lakše vakcinirati.


Organizacija mobilnih timova z

On je dodao da se ovih dana puno govori o brojkama. 

- Nije nam drago kada se špekulira o brojkama.Do sada je ZZJZ primio 651. 623, a trenutno ima na stanju 161.222 vakcine. Od 161.222 doze, 50 hiljada je druge doze Sinifarma. Poslali smo u distribuciju i 86.620 prvih doza Astra Zenece - rekao je Skočibušić

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH predložio je da kantonalni zavodi počnu sa organizacijom dana otvorenih vrata, s ciljem masovnije vakcinacije.

Predložena je organizacija mobilnih timova za imunizaciju Roma, migranata i stanovništva koje je udaljeno od centara za imunizaciju.

Imunizacija će se vršiti sedam dana u sedmici, od 8 do 20 sati.

Delta soj dominantan u većini zemalja

Fabio Skano (Scano), šef ureda WHO za BiH rekao je da se mora fokusirati na par stvari.

- Prioritetna grupa su građani stariji od 65 godina jer je najveći procenat smrtnosti među ovom grupom. Moramo ići van zdravstvenog sistema, odgovorno je čitavo društvo. Ukoliko je neophodno, potrebno je čak i kucati na vrata starijih građana - kazao je Skano.

Dodao je da se delta soj dominantan u većini zemalja evropske regije WHO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.