SARAJEVO

Održana Peta škola imunizacije u FBiH

Učestvovali su zdravstveni radnici koji rade na imunizaciji

S održana Peta škola imunizacije. Fena

FENA

16.12.2023

Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i uz podršku Evropske unije organizirao je Petu školu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je održana u protekla dana u Sarajevu, saopćio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Glavna tema

"Komunikacija u provođenju imunizacije” bila je glavna tema dvodvenog hibridnog skupa na kojem se govorilo o redovnoj imunizaciji u FBiH, uvođenju imunizacije protiv HPV u FBiH, o imunizaciji protiv pneumokokne bolesti, vakcinaciji protiv COVID-19 i drugim temama vezanim uz imunizaciju

Učestvovali su zdravstveni radnici koji rade na imunizaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine te domaći i međunarodni stručnjaci iz ovih oblasti koji su istaknuli važnost imunizacije za smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti, ali i potrebu da se ulože dodatni napori kako bi se unaprijedio proces imunizacije, posebno strategije naknadnog cijepljenja i vođenja evidencija o imunizaciji.

Skup je pozdravio i uspjeh zaželio prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Zavod za javno zdravstvo FBiH jasno govori o važnosti imunizacije u Federaciji BIH. Imunizacija, kao veliki civilizacijski iskorak, u zadnje vrijeme je u određenom problemu. Taj problem se odnosi na određene smanjene obuhvate imunizacijom. 

Bolja komunikacija

Vjerujem da će razgovori stručnjaka i onih koji su predani imunizaciji tokom Pete škole imunizacije upravo polučiti što mi možemo više učiniti, kroz bolju komunikaciju, da obuhvat bude veći. Činjenica je da se mi u zadnje vrijeme susrećemo s problemima reaktivacije cijepno preventabilnih bolesti i velikog interesa javnosti. 

Upravo zato, u ovom razdoblju nakon pandemije COVID-19, moramo još više govoriti o benefitima koje donosi imunizacija kako bi se spriječio rizik od epidemija bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom - rekao je prim. dr. Skočibušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.