NA DANAŠNJI DAN

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

Vještačka inteligencija smatra se ključnom za budućnost telekomunikacije i digitalnu transformaciju društva

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva. rama-prozor.info

17.5.2023

Danas je Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, koji se obilježava s ciljem podizanja svijesti o mogućnostima koje korištenje interneta i drugih informacijskih i komunikacijskih tehnologija donosi društvima i ekonomijama.

Godine 1969., 17. maja, formirana je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u Parizu, a na ovaj dan je potpisana i Prva međunarodna telegrafska konvencija 1865. godine.

Telekomunikacije i digitalizacija omogućavaju nam da na jednom malom uređaju kao što je mobilni telefon, imamo aplikacije pomoću kojih možemo da uradimo sve, da komuniciramo s rodbinom i prijateljima, da se obrazujemo, vršimo platni promet...

Vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija smatra se ključnom za budućnost telekomunikacije i digitalnu transformaciju društva i postala je prioritet jednog od najvažnijih novih programa Evropske unije - Digitalna Evropa. Digitalizacija ima veoma važnu ulogu u svim politikama EU, jer digitalna rješenja pružaju važne mogućnosti i ključna su za razvoj Evrope i njen konkurentski položaj u globalnoj ekonomiji.

Ali, dok je u razvijenom svijetu sve ubrzaniji razvoj novih komunikacijskih i informacijskih tehnologija, mnoge najmanje razvijene zemlje nemaju ni osnovni pristup internetu. 

Edvard Džener. wikipedia.org

Rođen „otac“ imunizacije

Na današnji dan 1749. godine, rođen je Edvard Džener (Edward Jenner), engleski ljekar koji je pronašao vakcinu protiv velikih boginja, spasivši više života nego bilo koje drugo otkriće do tada.

Već kao 14-godišnjak Džener je počeo učiti medicinu kod hirurga Danijela Ladlova (Daniel Ludlow), što je trajalo osam godina, nakon čega je upisao studij hirurgije i anatomije u londonskoj bolnici St George's Hospital. Po završetku studija, od 1773. Džener je u svom rodnom gradu Berkliju radio kao ljekar opće prakse i hirurg.

U Dženerovo vrijeme velike boginje bile su vrlo opasna bolest, jer je jedna od tri zaražene osobe umirala od te bolesti, a osobe koje su preživjele uglavnom su bile narušenog zdravlja.

Vakcinacija

Primijetivši među ženama koje su muzle krave da onaj ko se zarazi takozvanim "kravljim boginjama" ne dobiva velike boginje, Džener je ubacio virus kravljih boginja osmogodišnjem dječaku, što je kod dječaka izazavalo povišenu tjelesnu temperaturu i opću slabost bez drugih simptoma. Kasnije je kod tog dječaka primijenio variolaciju, što je u to vrijeme bio standardni postupak za induciranje imunosti prema velikim boginjama. Nije došlo do razvoja bolesti. Nakon nekog vremena ponovio je pokušaj variolacije i opet nije došlo do pojave znakova bolesti.

Džener je ovu metodu nazvao vakcinacijom (vaccination), jer je izvorni materijal bio od krave (vacca - krava na latinskom). Njegovo otkriće nije bilo samo uništenje velikih boginja, nego i razvoj ideje vakcinisanja kao zaštite od zaraznih bolesti, zbog čega je Džener nazvan „ocem“ imunizacije.

Sandro Botičeli. myddoa.com

Umro Sandro Botičeli

Sandro Botičeli (Botticelli), jedan od najznačajnijih italijanskih ranorenesansnih slikara, umro je 17. maja 1510. godine.

Botičeli je prvi italijanski slikar koji je izradio crteže za ilustraciju Danteove „Božanstvene komedije“. Radio je i kartone za tapiserije koje se danas nalaze u Viktorijinom i Albertovom muzeju u Londonu.

Prvo priznanje dobio je u svojoj lokalnoj crkvi Ognisanti s djelom „Sveti Augustin“. U Rimu je, na poziv pape Siksta IV uradio tri freske u Sikstinskoj kapeli, „Prizori iz Mojsijevog života“, „Kazne Koraha, Datana i Abirama“ i „Iskušavanje Isusovo“.

Čuveni slikar se nikada nije oženio, a razlog je, prema mnogima, što je bolovao od neuzvraćene ljubavi. Naime, bio je zaljubljen u udatu plemkinju Simonetu Vespuči (Simonette Vespucci), za koju se vjeruje da je bila model za jednu od njegovih najboljih slika „Rođenje Venere“, iako je preminula 10 godina prije završetka ove slike, te brojne druge njegove slike. Dokaz njegove ljubavi je i činjenica da je odmah nakon njene smrti Botičeli zatražio da ga, kada umre, sahrane pored nje u crkvi Svih Svetih (Ognissanti). Želja mu je ispunjena. 

Dona Samer. bbc.com

11. godišnjica smrti Done Samer

Legendarna američka pjevačica Ladona Edrijan Gejnz (LaDonna Adrian Gaines), umjetničkog imena Dona Samer (Donna Summer), preminula je na današnji dan 2012. godine.

Dobitnica je pet nagrada Gremi, a bila je prva pjevačica čija su tri uzastopna dupla albuma osvojila prvo mjesto američke top-liste Bilbord, te koja je imala četiri singla na prvom mjestu top-lista u SAD u periodu od 13 mjeseci.

Dona Samer je rođena u Bostonu, gdje je počela da pjeva u crkvenim horovima, a 60-ih godina prošlog vijeka postala je pjevačica rok benda „Crow“ i preselila se u Njujork. Nakon toga je nekoliko godina živjela u Njemačkoj, nastupajući u mjuziklu „Hair“, gdje se udala za Helmuta Zomera (Samera), čije prezime je uzela kao umjetničko ime.

Kraljica diska

Po povratku u SAD napisala je pjesmu "Love to Love You Baby", koja je postigla ogroman komercijalni uspjeh i nakon koje su s nizali njeni hitovi poput "I Feel Love", "MacArthur Park", "Hot Stuff" i "No More Tears (Enough is Enough)“ koji je snimila u duetu s Barbrom Strejsend (Streisand). Redovno se pojavljivala u klubu „Studio 54" u Njujorku, postavši poznata kao „kraljica diska“.

Tokom 40-godišnje muzičke karijere Samer je objavila 17 studijskih albuma, a 14 njenih pjesama nalazilo se na američkoj top-listi singlova Bilbord.

Dona se dugo borila s depresijom i ovisnošću o drogi, a preminula je od raka pluća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.