NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan porodice

Porodica, kao osnovna jedinica društva, zahtijeva zaštitu, pomoć i podršku od svojih članova, ali i društva

Međunarodni dan porodice. trecaosnovna.edu.ba

15.5.2023

Danas je Međunarodni dan porodice, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 1993. godine, sa željom da istakne važnost porodičnog života. Porodica, kao osnovna jedinica društva, zahtijeva zaštitu, pomoć i podršku od svojih članova, ali i društva, jer jedino na taj način svako pojedinačno može dati svoj optimalni doprinos zajednici u kojoj živi.

Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, te Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Međunarodni dan porodice obilježava se na različite načine širom svijeta: kroz programe koji su usmjereni ka pružanju podrške porodici, različite organizovane događaje i koncerte. Ciljevi obilježavanja ovog dana su postizanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, dijeljenje kućnih obaveza i dužnosti, zaštita porodice i pomoć pri ispunjavanju odgovornosti prema zajednici.

Đorđe Marjanović. tuzlalive.ba

Preminuo Đorđe Marjanović

Na današnji dan 2021. godine, u Beogradu je od posljedica Covida-19 umro Đorđe Marjanović, najpopularniji pjevač tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka u Jugoslaviji i, prema mnogima, najveća zvijezda jugoslavenske zabavne muzike.

Muzikom se počeo baviti kao student farmacije, '50-ih godine prošlog vijeka. Popularnost stiče nakon televizijskog nastupa u kojem je otpjevao tada vrlo popularnu pjesmu "Zvižduk u osam". Đorđe je ostao upamćen najviše po svojim teatralnim nastupima na pozornici, u kojima je padao na koljena, plakao..., te na taj način pridobio brojne obožavatelje.

Moždani udar na nastupu

Učestvovao je na gotovo svim festivalima zabavne muzike u bivšoj Jugoslaviji. Njegovi najveći hitovi, uz "Zvižduk u osam", bili su: "Lazarela", "O, kakav mjesec", "Ljepotica", "Biondina", "Renato", "Ja plaćam ove noći", "Raznosač mlijeka", "Beograde", "Djevojko mala", "Romana", "Đavoli", "Dirlada", "Lazarela", "Milord" i "Natali".

Koban mu je bio 14. april 1990. godine, kada je nastupio u Australiji kao gost na koncertu Lepe Brene u Melburnu, gdje je, dok je pjevao pjesmu "Mene nema ko da žali", doživio moždani udar.

Od publike se oprostio koncertom u beogradskom Sava centru 2004. godine. Za njegov 80. rođendan, u oktobru 2011., u Domu sindikata u Beogradu održan je koncert „Milordu s ljubavlju".

Jovan Skerlić. nezavisne.com

109. godišnjica smrti Jovana Skerlića

Jovan Skerlić, srbijanski historičar i književni kritičar, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, umro je 15. maja 1914. godine, u 27. godini.

Od 1905. do 1914. bio je urednik „Srpskog književnog glasnika“, a od 1912. do smrti narodni poslanik. Kao književni historičar Skerlić je mnogo doprinio u izučavanju srpske književnosti 18. i 19. vijeka.

Svoj politički rad Skerlić je otpočeo kao socijalist, pristupivši socijalističkom pokretu kao student, te postavši član Srpske socijal-demokratske stranke od njenog osnivanja. Godine 1905., na 3. kongresu Stranke bio je isključen zajedno s tzv. grupom sindikalista, koja se nije slagala sa stranačkom politikom prema opoziciji i sindikatima. Nakon toga je postao vođa lijevog republikanskog krila Samostalne radikalne stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.