NAČELNIK BRATUNCA

Rankić podnio inicijativu da se poništiti rezolucija o Srebrenici

Rankić je rekao da inicijativu podnosi kao načelnik općine iz srednjeg Podrinja u kojoj je tokom rata u BiH stradao veliki broj srpskih civila

A. Ka. / Srna

Srđan Rankić

Foto: Agencije


Načelnik općine Bratunac Srđan Rankić podnio je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka poništenja rezolucije o Srebrenici, koju je crnogorski parlament usvojio 17. juna.

Rankić je rekao da inicijativu podnosi kao načelnik općine iz srednjeg Podrinja u kojoj je tokom rata u BiH stradao veliki broj srpskih civila.

- U ime građana općine Bratunac u kojoj su počinjeni najstrašniji zločini nad 3.267 srpskih civila i vojnika podnosim inicijativu za pokretanje postupka poništenja rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je u Skupštini Crne Gore usvojena 17. juna. Činjenica je da ta rezolucija nije donijeta na osnovu istine, već na osnovu propagande - naveo je Rankić.

Rankić je istakao da iza njegove inicijative stoji mišljenje Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

- Dostavio sam i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije koja je utvrdila broj žrtava, svih naroda, na području Podrinja. U tom izvještaju se nedvosmisleno navodi da se u Srebrenici nije desio genocid - naveo je Rankić.

Ukoliko poslanici crnogorskog parlamenta ne budu prihvatili inicijativu, Rankić je naveo da je ostavljena mogućnost, u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu crnogorskog parlamenta, da se pokrene parlamentarna istraga s ciljem utvrđivanja istine i činjenica koje će kasnije dati odgovor da li rezolucija, donijeta na osnovu propagande, a ne istine treba da ostane na snazi.

On je istakao da ta rezolucija ne doprinosi pomirenju među narodima, već samo još više produbljuje jaz mržnje i netolerancije.

Načelnik općine Bratunac je inicijativu za poništenje rezolucije o Srebrenici dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću i svim poslaničkim klubovima.

NA VRH

Podijeli članak na