PARLAMENT FBIH

Počela sjednica: Na dnevnom redu Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima FBiH

Zakonom se uređuje pojam i status roditelja njegovatelja, uslovi za priznavanje statusa roditelja njegovatelja, te pravo na mjesečnu naknadu i doprinose

Na dnevnom redu i finansijski izvještaji javnih preduzeća, agencija, zavoda i fondova. ARHIV

Piše: L. Memčić

27.7.2021

U Sarajevu je danas počela 24. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH, a na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH po skraćenom postupku.



Utvrđeni amandmani

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici utvrdila amandmane koji su postali sastavni dio Prijedloga zakona. Dobni cenzus do navršene 30. godine života osobe sa invaliditetom Vlada FBiH ocijenila je diskriminirajućim, pa se tako dva amandmana odnose na ukidanje ove dobne granice čime se svim roditeljima, odnosno srodnicima daje mogućnost ostvarivanja i konzumiranja ovoga prava nezavisno od starosti osobe sa invaliditetom o kojemu brinu pod pretpostavkom da ispunjavaju druge uslove utvrđene ovim zakonom.

Ovim zakonom uređuje se pojam i status roditelja njegovatelja, uslovi za priznavanje statusa roditelja njegovatelja, pravo na mjesečnu naknadu i doprinose, postupak ostvarivanja prava, finansiranje, nadzor i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava roditelja njegovatelja u FBiH.

Skraćeni postupak

Podnosen je i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, po skraćenom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju podnijet će izvještaje o reviziji finansijskih izvještaja javnih preduzeća, agencija, zavoda i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2017., 2018. i 2019. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.