SJEDNICA PARLAMENTA FBIH

Čolpa: FBiH otplaćuje dio duga RS, vrijeme je da prestanemo dopuštati da nas pljačkaju

U zadnjih sedam godina, FBiH je u 700 miliona u minusu od raspodjele poreza, a RS je u plusu 3,6 milijardi - kazao je Čolpa

Čolpa: Kada ćemo tražiti svoj novac. Arhiv

Piše: L. Memčić

27.7.2021

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u okviru rasprave o postojećem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, zastupnik Kluba nezavisnih zastupnika "Pokret" Nihad Čolpa je ukazao na nepravednu raspodjelu indirektnih poreza Federaciji, u odnosu na manji bh. entitet RS.


Sudska tužba

Predstavio je podatke da je, prema raspodjeli indirektnih poreza u BiH, FBiH svake godine u minusu 700 miliona maraka dok RS svake godine ima plus od 610 miliona KM, a Distrikt Brčko 88 miliona.

- Od ove razlike, mi otplaćujemo dio duga entitetu RS, FBiH povrat PDV-a otplaćuje privrednicima u RS. U zadnjih sedam godina, FBiH je u minusu od raspodjele indirektnih poreza, a RS je u plusu 3,6 milijardi - kazao je Čolpa.

On je predložio zaključak da Predstavnički dom obaveže Vladu FBiH da najkasnije u roku od 90 dana pripremi sudsku tužbu protiv entiteta RS sa zahtjevom za finansijsku nadoknadu i da se Parlamentu FBiH dostavi prijedlog dodatnih mjera s ciljem promjene nepovoljnog odnosa raspodjele indirektnih poreza.


Biti solidarni

- Mi se ovdje u toku mandata borimo da dobijemo neka sredstva MMF-a, danas se borimo, važno je pet, tri, osam miliona, a šta je s ovim? Kada ćemo raspravljati? Kada ćemo tražiti svoj novac? - upitao je Čolpa.

Dodao je da, ako nema mehanizama putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH, možda imaju druge mjere.

- Vrijeme je da prestanemo dopuštati da nas pljačkaju. Dakle, 700 miliona godišnje nije malo. Možemo mi biti solidarni sa ostatkom države, ali neka nam neko prizna - kazao je Čolpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.