PORUKE

OSCE: Veličanje ratnih zločinaca prepreka je pomirenju

Novi amandmani omogućavaju da oni koji praktikuju takvo destabilizirajuće ponašanje, budu pozvani na odgovornost, naveli su

L. M.

OSCE BiH: Potrebne su mjere i pozitivne akcije svih političkih snaga

Foto: Arhiv


Iz Ureda OSCE-a BiH komentirali su odluku Visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

- Veličanje ratnih zločinaca i negiranje na svim stranama predstavljaju prepreku pomirenju, politički je neodgovorno i opasno je po sigurnost ljudi, jer može dovesti do zločina iz mržnje. U bosanskohercegovačkom kontekstu, oni koji najviše pate su građani, naročito žrtve i preživjeli - kazali su. 

Dodali su da negiranje podriva napore usmjerene ka suočavanju s naslijeđem ratnih zločina te negativno utječe na proces ponovne izgradnje društvenog povjerenja.

- U konačnici, ono podriva samo tkivo demokratskog društva. Novi amandmani omogućavaju da oni koji praktikuju takvo destabilizirajuće ponašanje, budu pozvani na odgovornost - naveli su iz OSCE-a.

Istakli su i da je pomirenje proces koji zahtijeva niz koraka kako bi se postigle društvene promjene.

- Potrebne su mjere i pozitivne akcije svih političkih snaga za izgradnju povjerenja unutar i među zajednicama kako bi mogle zajedno raditi na izgradnji svjetlije budućnosti. Nadamo se da će se ovi amandmani iskoristiti kao prilika za izgradnju boljih odnosa i povjerenja među političkim i društvenim akterima. Također očekujemo da će lideri i institucije u BiH raditi u najboljem interesu svih građana BiH i poduzeti konkretne korake u stvaranju okruženja koje doprinosi povjerenju i pomirenju - saopćeno je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonske ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda te kazne za počinioce.

NA VRH

Podijeli članak na