PROCESI

"Avaz" otkriva detalje optužnice u slučaju "Memić": Šta piše u nalazu ljekara o Alisi Mutap

Iz podignute optužnice, koja je „Avazu“ dostavljena iz izvora bliskih Sudu, jasno se vidi da je Alisa Mutap odbila navesti sve „činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate“

Miralem Aščić
Piše: Miralem Aščić
 • Alisa Mutap: Nalazi ljekara govore suprotno

  Alisa Mutap: Nalazi ljekara govore suprotno

  Foto: Avaz


Iz timsko sudsko-psihijatrijskog nalaza od 3. marta 2016., obrazloženog nalaza ljekara KCUS-a od 19. jula 2016. godine i druge medicinske dokumentacije jasno je da je Alisa Mutap, bivša djevojka Dženana Memića, kobnog dana u Velikoj aleji na Ilidži, kada je Dženan zadobio povrede od kojih je dan kasnije preminuo, bila svjesna, orijentirana i komunikativna.

Sve znala

Ovo stoji u optužnici Tužilaštva BiH u predmetu „Zijad Mutap i drugi“, koju je prošle sedmice potvrdio i Državni sud.

To znači da Alisa Mutap nije imala amneziju, kako je skoro pet i po godina tvrdilo Tužilaštvo KS, i da se kobnog dana itekako morala sjećati svih detalja.

Iz podignute optužnice, koja je „Avazu“ dostavljena iz izvora bliskih Sudu, jasno se vidi da je Alisa Mutap odbila navesti sve „činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate“.

 • Faksimil optužnice Tužilaštva koju je potvrdio Sud BiH

  Faksimil optužnice Tužilaštva koju je potvrdio Sud BiH

  Foto: Avaz


- Iako je na osnovu odredaba člana 100. Zakona o krivičnom postupku FBiH bila dužna navesti sve činjenice i okolnosti koje su joj bile poznate, iste je svjesno prikrila, kao i činjenice koje su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića i izvršilaca krivičnog djela - navodi se u optužnici, koja, osim Alise Mutap, za prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza te prikrivanje njima poznatih činjenica tereti i njenog oca Zijada Mutapa, policajce Hasana Dupovca i Josipa Barića te Muamera Ožegovića, uposlenika hotela „Crystal“ na Ilidži.

Mjesto stradanja

U optužnici je navedeno da je Alisa Mutap odbila to učiniti, stvarajući privid da se ne sjeća konkretnog događaja i da ima gubitak svijesti.

Suprotno, međutim, proizlazi iz medicinske dokumentacije, gdje se navodi da je bila svjesna i komunikativna prilikom pregleda u noći 8./9. februara 2016. godine i specijalističkog nalaza KCUS-a od 9. februara, što su odlučujuće činjenice za utvrđivanje načina i mjesta stradanja Dženana Memića - navodi se u optužnici.

Šta piše u nalazu ljekara

I u dokazima uz optužnicu, tačnije nalazu ljekara od 9. februara 2016. godine navodi se da Alisa Mutap adekvatno odgovara na postavljena pitanja, što, prema mišljenju vještaka, isključuje mogućnost da je registrirana povreda koju je imala na glavi mogla izazvati pojavu amnezije.

Podmetali dokaze

U optužnici se navodi da je ova petorka, predvođena Zijadom Mutapom, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda, izuzimala dokaze u vidu snimaka videonadzora, fingirala i podmetala dokaze koji to stvarno nisu.

- Navodili su službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne te na taj način ometali i usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru - navodi se.

NA VRH

Podijeli članak na