SA DANAŠNJE SJEDNICE

Nastavak blokade finansijskog tržišta u FBiH: U Domu naroda odgođeno imenovanje Komisije za vrijednosne papire

Na zvaničnoj stranici jedne stranke imate informaciju da je jedan član Komisije potpredsjednik te stranke, kazao je Žuljević

Sljedeća sjednica u septembru. Fena

Piše: L. Memčić

29.7.2021

Imenovanje i razrješenje Komisije za vrijednosne papire razmatrano je danas na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, a glasanje je, na zahtjev delegata, odgođeno za nastavak sjednice u septembru. 




Proces imenovanja

Tokom rasprave o imenovanju Komisije, za riječ se javio delegat Aner Žuljević te rekao da je proces imenovanja rađen po političkom nalogu, a ne po udusima zakona.

- Više puta sam napominjao zašto je ovo politizacija procesa. Nismo imali pred sobom uvjerenja da ljudi koji će biti u Komisiji imaju odgovarajuće predispozicije. Pojavljivale su se informacije da je protiv pojedinih podnošena krivična prijava – rekao je Žuljević.

Dodao je da ne može glasati za odluku za koju nije mogao da utvrdi elementarne stvari.

- Ne znam kako bilo ko može glasati, osim po političkom nalogu u nekim krugovima. Na zvaničnoj stranici jedne stranke imate informaciju da je jedan član Komisije potpredsjednik te stranke - kazao je Žuljević.

Atak na privredu

Žarko Vujović, delegat SDP-a BiH kazao je da je pored deblokade rada Komisije potebno još nešto učiniti.

- Mislim da se ovdje još nešto odblokirati, a to je imenovanje četiri sudije u Ustavnom sudu FBiH da bismo imali instituciju koja prati ustavnost svih akata. Znam da se to blokira četiri godine i potezao sam pitanje vitalnog nacionalonog interesa – rekao je Vujović.

Jasmin Duvnjak je kazao da je Klub Bošnjaka za to da se usvoji imenovanje Komisije.

- U oktobru će biti dvije godine kako ova Komisija ne radi, to je atak na privredu, imajući u vidu njene nadležnosti. Nema razloga sumnjati u autentičnost dokumentacije članova Komisije. Uspjeli smo osigurati predstavnike svih konstitutivnih naroda. Ne može se reći da se glasa naslijepo i da je ugrožen ičiji nacionalni interes – smatra Duvnjak.

On je zatim predložio da se glasanje o Odluci za imenovanje i razrješenje Komisije za vrijednosne papire odgodi za nastavak sjednice. Odlukom su zbog isteka mandata razriješena dva člana Komisije, Hasan Ćelam i Matej Živković, a za nove članove imenovani su Adnan Zukić kao predsjednik Komisije, te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

Nacionalni sastav

Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcioniše još od oktobra 2019. godine, jer Parlament FBiH nije odobrio tada predložene članove Komisije zbog nacionalnog sastava. Zbog nefunkcionisanja, oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čeka konačne odluke koje može donijeti samo Komisija, a blokirane su i stotine miliona maraka kapitala.

Ovlasti Komisije za vrjednosne papire su, između ostalog, uspostavljanje i razvoj tržišta kapitala, izgradnja fer tržišta i zaštita interesa investitora. Također, reguliše uslove izdavanja obveznica deset kantona i opština u Federaciji BiH.

Već duže od godinu i po rad ove komisije je blokiran, jer nije postojala saglasnost da za člana bude izabran Amir Ibrović (DF). Naime, Ibroviću se zamjera što nije iz ekonomske struke, ali i što je i politički aktivan, a on je, podsjetimo, šef kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (DF).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.