REAKCIJA KOMISIJE

Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Živkovića zbog lažnog prijavljivanja

Navodi su netačni, neosnovani i zlonamjerni, a cilj im je napad na čast i ugled, prava i slobode ostalih članova Komisije

Facebook

E. Ma.

11.3.2024

Iz Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine reagirali su na navode objavljene u našem listu da je dr. sci. Matej Živković, zamjenik predsjednika Komisije, „u svom svjedočenju istražiocima SIPA-e i Tužilaštva BiH, a potom i medijima oba atentata (...) doveo u direktnu vezu sa svojim radom u Komisiji“.

Navodi dr. Živkovića su netačni, neosnovani i zlonamjerni, a cilj im je napad na čast i ugled, prava i slobode, osobni mir, te položaj u društvu ostalih članova Komisije, zbog čega su isti podnijeli krivičnu prijavu protiv Mateja Živkovića nadležnom tužilaštvu u Sarajevu za krivično djelo lažno prijavljivanje propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH, a u postupku su ishodovanja pravne zaštite kod nadležnog suda u Republici Hrvatskoj po istoj stvari, piše u reakciji Komisije.

Trenutni saziv

- Ključna je činjenica da je trenutni saziv Komisije imenovan u septembru 2021. godine, a da je zamjenik predsjednika u Komisiji još od 2004. godine. Ako se pokušaj atentata i može dovesti u vezi s njegovim radom u Komisiji, onda je neophodno u obzir uzeti činjenicu da predmeti u vezi s kojima je dr. sci. Matej Živković svjedočio istražiocima datiraju upravo iz perioda prije imenovanja aktuelnog saziva - navodi se u reagiranju.

Kako dalje ističu, o upitnoj kredibilnosti izjava dr. Živkovića svjedoči činjenica da je u svojim prošlomjesečnim medijskim istupima naveo da je „u postupku „afere profit“ njegovo svjedočenje „više procesne naravi““. 

- Navedena konstatacija je netačna. Naime, Odlukom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo iz 2020. godine Živković Mateju daje se imunitet od krivičnog gonjenja (u predmetu „Profit“) za krivična djela organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZFBIH, nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZFBIH, pranje novca iz člana 272. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i manipulacija na tržištu iz člana 260. Zakona o tržištu vrijednosnih papira. Imunitet je dr. Živkoviću dodijeljen iz razloga što je kao službena osoba u Federaciji, u svojstvu člana Komisije učestvovao u donošenju odluka Komisije kao kolektivnog organa, propuštao poduzeti dužne radnje te poduzimao radnje protivne Pravilniku o načinu vršenja nadzora - saopćeno je.

Što se tiče činjenice da se Komisija obratila Državnoj graničnoj službi kako bi utvrdila da li je i kada dr. Živković napuštao teritorij Bosne i Hercegovine, želimo istaći da se to odnosi na juni 2023. godine, odnosno na period tokom kojeg je zamjenik predsjednika Komisije bio odsutan sa svog radnog mjesta zbog privremene spriječenosti za rad, unatoč tome što je u februaru iste godine u medijima bio najavio svoj povratak na radno mjesto, dodaje se.

- Tada je Komisija, iz medijskih napisa i izjava dr. Živkovića, utvrdila da je isti prisustvovao konferencijama u Sjedinjenim Američkim Državama u privatnom aranžmanu pritom nastupajući u ime institucije, a da prethodno nije zatražio niti dobio saglasnost Komisije u skladu sa članom 10.1. Pravila o etičkim standardima, zbog čega je kontaktirala nadležne službe kako bi se, u svrhu utvrđivanja prava zamjenika predsjednika Komisije na naknadu plaće tokom privremene spriječenosti za rad, ustanovilo da li je isti napuštao mjesto prebivališta, kao i da li je za to ishodovao dozvolu izabranog doktora medicine, odnosno postupio u skladu s odredbama člana 45. stav (1) alineja 5 Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine - piše u reakciji Komisije. 

Činjenica jeste da je pokušaj ubistva dr. Živkovića, mimo štete po njegovo zdravlje i nespornih negativnih utjecaja na njega lično i njegovu porodicu, donio brojne štetne efekte na rad Komisije kao vrhovnog regulatora tržišta kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine, a time utjecao i na samo tržište. Predsjednik i članovi Komisije su se stoga od prvog dana stavili na raspolaganje nadležnim istražnim i drugim organima, kako bi dali svoj doprinos u rasvjetljavanju motiva i privođenju licu pravde izvršilaca i nalogodavaca tog gnusnog čina, te u više navrata na traženje istražnih organa davali izjave.

Negativne pojave

- Fokus svojih ostalih napora, umjesto na sporenje putem medija, Komisija je stavila prvo na uklanjanje svih negativnih pojava s tržišta, a potom na unapređenje saradnje sa zainteresiranim stranama kako bi se, nakog dugog perioda stagnacije tokom prethodnog mandata Komisije, počelo vraćati povjerenje investitora i javnosti u tržište, a time potakao i njegov razvoj. 

Tako je, naprimjer, Komisija ukinula dozvole pravnim licima koja ne ispunjavaju zakonom definisane kriterije, nadležnim tužilaštvima dostavila izvještaje o počinjenim krivičnim djelima u vezi s prometom dionicama određenih dioničkih društava, potpisala sporazume s Finansijskom/financijskom policijom i Tužilaštvom BiH, te inicirala donošenje izmjena i dopuna ili sasvim novih zakona kojima se uređuje tržište kapitala - saopćeno je.

Naveli su i da se sva eventualna saznanja podijele i s istražnim organima, jer je u općem interesu da se uspješno okonča istraga u vezi s pokušajem ubistva dr. sci. Mateja Živkovića, kako bi Komisija mogla neometano raditi na vraćanju povjerenja u institucije tržišta kapitala i na taj način potaći razvoj ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i u cijeloj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.