AFERE

Nakon što je SIPA provela akciju "Kapital": I regionalni mediji se raspisali o slučaju "Živković"

Zagrebački „Nacional“ opširno analizira pokušaj ubistva Mateja Živkovića i stanje u Komisiji za vrijednosne papire FBiH

Tekst Nacionala. Nacional.hr

F. M.

5.3.2024

Afere iz Bosne i Hercegovine ponovo privlače pažnju javnosti van granica naše zemlje.

Nakon što je krajem prošle godine SIPA provela akciju „Kapital“, u kojoj je saslušan i Jasmin Hasić, osumnjičeni za pokušaj ubistva zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH, Mateja Živkovića, utjecajni zagrebački „Nacional“ u nastavcima piše o stanju u i oko Komisije.

Također, „Nacional“ otkriva nove detalje vezane za ugrožavanje života još uvijek aktuelnog zamjenika predsjednika KVP-a Mateja Živkovića.

Zahtjev DGS-u

Hrvatski medij je ranije pisao o pokušaju atentata na Živkovića koji je otvoreno poručio da su „neki članovi Komisije povezani s kriminalcima koji su naredili njegovo ubistvo“.

U novom tekstu Nacional piše kako su institucije FBiH priznale da je Mateju Živkoviću ugrožen život, ali da mu nisu odobrile zaštitu.

- Nacional posjeduje dokaze iz kojih je jasno da je Komisija za vrijednosne papire FBiH na jednoj od svojih sjednica raspravljala o svom službenom dokumentu naslovljenom “Zahtjev za informaciju o prelasku granice Matej Živković”, koji je uputila Državnoj graničnoj službi BiH.

Istodobno, Nacional neslužbeno doznaje da Komisija te podatke nije dobila jer je tužiteljstvo DGS-u zabranilo da Komisiji dostavi te podatke, što je detalj koji dodatno potkrepljuje opravdanost bojazni da iza tog zahtjeva Komisije stoje više nego sumnjivi motivi. No, to je samo jedna od indicija da je život Mateja Živkovića i dalje ugrožen nakon što je 15. februara 2022. na njega izvršen prvi atentat, a mjesec kasnije, 16. marta, i drugi, koji je jedva preživio, kada je iz neposredne blizine pogođen s pet metaka, navodi zagrebački politički magazin.

Policijska zaštita

“Nacional” podsjeća i na pisanje “Večernjeg lista” koji je otkrio da je Federalna uprava policije informisala Vladu FBiH da se sigurnosne prijetnje po Živkovića mogu podvesti pod “crveni stepen kritično ugrožene osobe”. Uprkos tome, Živkoviću nije pružena odgovarajuća policijska zaštita.

Iako su mediji u BiH pisali o slučaju atentata na Živkovića i stanju u KVP-u, činjenica da je to postala regionalna medijska priča sigurno će imati negativan uticaj na ionako poljuljano povjerenje investitora u naše tržište kapitala.

Ozbiljno je to upozorenje i za Parlament FBiH kao jedinu instituciju vlasti odgovornu za imenovanja i nadzor rada Komisije za vrijednosne papire.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.