TUŽILAŠTVO BIH

Sastanak Udarne grupe povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima: Poboljšati status BiH

Izvršeno je formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

Sastanak Udarne grupe protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija. Tužilaštvo BiH

S. Š.

30.7.2021

Na sastanku Udarne grupe protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija razgovaralo se o radnim aktivnostima, te o komunikaciji i djelovanju institucija i agencija koje su članice Udarne grupe u jačanju kapaciteta za procesuiranje kaznenih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe, u čijem radu učestvuju predstavnici policijskih, pravosudnih, sigurnosnih i institucija za provedbu zakona, na svim nivoima vlasti.

Današnji sastanak Udarne grupe održan je povodom svjetskog Dana borbe protiv trgovine ljudima.

Na početku sastanka, istaknuto je da su, između ostalih, institucije u okviru Udarne grupe i Specijalizirane mreže istražitelja i tužitelja, kao i koordinacioni timovi za borbu protiv trgovine ljudima, zajedno sa nevladinim sektorom, doprinijeli napretku BiH na listi Stejt departmenta s nadzorne liste na Listu 2.



Gordana Tadić. Tužilaštvo BiH

Procesuiranje počinitelja

Naglašeno je da se aktivnosti moraju nastaviti u budućnosti, sa ciljem još efikasnijeg procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela i zaštite žrtava trgovine ljudima, a ujedno sa ciljem poboljšanja statusa BiH u ovoj oblasti.

Glavna tužiteljica upoznala je članove Udarne grupe, shodno najnovijim izmjenama Pravilnika Tužilaštva BiH, da je izvršeno formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Svi prisutni članovi Udarne grupe obavijestili su učesnike sastanka o radu i rezultatima institucija iz kojih dolaze u procesuiranju krivičnih djela iz ove oblasti.

U proteklom periodu podignute su optužnice za kaznena djela trgovine ljudima i krijumčarenje osoba, kojima su obuhvaćeni i strani državljani. Tužilaštvo BiH

Detaljna analiza

U proteklom periodu podignute su optužnice za krivična djela trgovine ljudima i krijumčarenje osoba, kojima su obuhvaćeni i strani državljani, kao i državljani BiH, koji su učestvovali u nezakonitim aktivnostima, a također evidentirane su žrtve i oštećeni koji su strani državljani.

Jedan od zaključaka sastanka je da će se u narednom periodu izvršiti detaljna analiza preporuka iz Izvještaja Stejt departmenta koje se odnose na Udarnu grupu s ciljem njihove realizacije u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.