AUTOBUS UDARIO OD BANKINU

Student iz BiH koji je preživio nesreću u Njemačkoj: Stiglo je šest helikoptera za najteže povrijeđene, među kojima sam bio i ja

U autobusu je bilo 19 putnika, od kojih su 17 studenti

Kerim Somun iz BiH našao se u autobusu koji se prevrnuo na autoputu u Njemačkoj. Printscreen

S. Š. / N1

30.7.2021

Kerim Somun je momak koji je danas bio u autobusu koji se prevrnuo na autoputu u Njemačkoj, pri čemu je zadobio teške povrijede, piše portal N1. 

Somun je kazao kako njemački mediji nisu prenijeli tačne informacije. Naime, nije bila u pitanju linija Beograd - Štokholm, već posebno ugovoreni prijevoz. 

- Naznačeno putovanje je bilo obrazovnog karaktera, organizirala ga je njemačka organizacija "Vajswerk e.V." iz Berlin i Centra za primijenjenu historiju – CPI iz Beograda, a u okviru finansijske podrške EVZ Fondacije iz Njemačke. Naziv projekta je Code Viking 1942-2021, a cilj naznačenog je bilo istraživanje o prisilnim radnicima (force labor) za vrijeme Drugog Svjetskog rata koji su iz Srbije preko Berlina, bili poslani za Narvik u Norvešku - naveo je Somun.

Kaže da se radi o projektu koji je počeo ove sedmice kada je njemačka grupa stigla iz Berlina u Beograd. 

- I nakon posjete Beogradu, obje grupe su krenule na put prema Berlinu gdje smo trebali također provesti tri dana. Onda preko Štokholma putovati dalje kroz Švedsku i Norvešku sa ciljem istraživanja sudbine zatočenika i radnika koji su radili prisilno za naciste u vrijeme Drugog svjetskog rata - pojasnio je Somun

Spavao tokom nesreće

Za vrijeme nesreće, Kerim Somun kaže da je spavao, te da su mu kolege naknadno ispričale kako je došlo do nesreće.  

- Ispričali su mi da je vozač pokušao prestrojiti se te je tako udario u bankinu usljed čega se autobus prevrnuo na putu. Ono što mogu potvrditi jeste da smo svi mi koji smo bili u autobusu izuzetno zahvalni službama spašavanja i organiziranja šest helikoptera za šest najteže povrijeđenih, među kojima sam bio i ja -  ispričao je Somun

Bilo je 19, a ne 34 putnika

Iako su njemački mediji objavili da su u autobusu bila 34 putnika, Somun kaže da ih je bilo 19 među kojima su i dva vozača od kojih je jedan državljanin Njemačke, a drugi Turske.

- Dakle, uz dva vozača, ostalih 17 su bili studenti. Dvoje je iz Izraela, zatim po jedno iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine i Švedske. Zatim, pet državljana Njemačke, jedan iz Hrvatske i šest iz Srbije. Svi su trenutno stabilni i izvan životne opasnosti, ali nas nekoliko ima izuzetno teške povrede i smješteni smo u različitim bolnicama u Berlinu i Brandeburgu - kazao je na kraju razgovora Somun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.