ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Rudog: U Lim spuštena 101 ruža za ubijene civile

Zna se ko su ubice, ali još ni na koga prst nije uperen, kazao je Dorić

A. Bajramović

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Rudog

Foto: Al. B.


U džamiji Kara Mustafa–paše Sokolovića u Rudom proučeni su jasin i tevhid, a u rijeku Lim bačene ruže u znak sjećanja na žrtve sa područja ove općine ubijene ratne 1992. godine. U Memorijalnom centru u Starom Rudom pročitana su imena 101 ubijenog civila, a nakon polaganja cvijeća i obraćanja zvanica organiziran je i obilazak Spomen sobe sa njihovim fotografijama.

Uprkos činjenici da je prošlo mnogo vremena, sjećanja je nemoguće izbrisati, kaže Esad Brajanović. 

Maltretirani i mučeni

– Moj brat Salko odveden je sa kućnog praga, sa još jednom grupom komšija. Bio je po logorima neko vrijeme. Dugo godina smo tragali za njim, a nakon otprilike desetak godina njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Miljevina kod Foče. Nadamo se da ćemo jednog dana znati kako je tamo dospio i da ćemo doći do pravde – kaže Brajanović.

Ćamil Dorić iz sela Dorići radio je u Njemačkoj od 1969. odakle je 1992. pokušavao saznati istinu o sudbini brata Hamzibeg i bratića Hasana Dorića, koji je bio maloljetan.

- Uhvaćeni su kod kuće i odvedeni su u logor u Rudo. Tu su maltretirani i mučeni a poslije su prebačeni za Foču i tamo su poubijani. Zna se ko su ubice, ali još ni na koga prst nije uperen. Ne znam šta se čeka, jer sve se to zna – kaže Dorić.

Do danas nije podignuta nijedna optužnica

U Rudom je ubijen i Hasib Atić, otac Zijade Hamzić – Atić, koja ni do danas nije uspjela pronaći njegove posmrtne ostatke. 

- Uvijek vjerujem u pravdu i nadam se da će ljudi, znači ljudi, prepoznati ljudsko u sebi i pomoći nam. Samo želimo da znamo istinu, gdje su kosti naših najmilijih – ističe Hamzić – Atić.

Iz Rudog je 1992. godine protjerana većina od oko 3.200 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, oko 250 zatočenika prošlo je kroz četiri ruđanska logora, a srušeno je sedam džamija. 

– Od 101 člana naših porodica još tragamo za 50. Do danas nije podignuta nijedna optužnica, iako je Rudo etnički skoro očišćeno. Zato je većina porodica razočarana radom tužilaštva i instituta za nestale – kazao nam je Zijad Muratović, predsjednik Udruženja porodica ubijenih i nestalih.

Boriti se za svoja prava

Predsjednik MIZ Rudo, Meho Šahat, navodi da je Medžlis danas jedina adresa u Rudom kojoj se povratnici mogu obratiti boreći se za svoja prava. 

– Nemamo nikakve političke ili društvene organizacije koja će nam pomoći, ali mi ćemo istrajati i niko nas odavde nikad neće otjerati – poručio je Šahat.

Više o temi Rudo

PU FOčA
Zaplijenjeni medicinski preparati
NA VRH

Podijeli članak na