BANJA LUKA

Radojičić o vraćanju grba RS-a: Bilo bi to protiv odluke Ustavnog suda BiH

On dodaje da se mora posmatrati pravni i praktični aspekt zato što se simboli koriste na raznim dokumentima

Igor Radojičić. Agencije

Fu. M.

2.8.2021

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković, koji je prije tačno dvije godine u javnosti pokrenuo pitanje vraćanja neustavnog grba tog bh. entiteta, kaže za “Glas Srpske” da je pravo vrijeme da to pitanje bude ponovo otvoreno.

On poručuje da postoji zainteresovanost i, kako tvrdi, i konsenzus među svim poslaničkim klubovima u NSRS, da se pitanje grba ponovo nađe na dnevnom redu.

- Istraživanje javnog mnijenja koje smo radili, pokazalo je da su građani za ponovno vraćanje grba s dvoglavim orlom. Vrijeme je da to pitanje ponovno bude pokrenuto, taman po cijenu da Ustavni sud BiH ponovo ocijeni da je neustavan. Ne smijemo odustati od grba Republike Srpske, jer je to i ustavna norma - kaže Petković.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, koji je bio predsjednik Narodne skupštine RS-a kada se o pitanju grba odlučivalo pred ustavnim sudovima u BiH, kaže da to više nije problem političke, već pravne prirode.

- Nije to baš samo pitanje jedinstva. Imali smo mi i onomad zajedničke napore, ali nismo mogli mimo Ustavnog suda RS i veta Bošnjaka. Zato smo bili primorani da utvrdimo amblem. Eventualno donošenje “starog” zakona bilo bi suprotno odluci Ustavnog suda BiH i izazvalo bi mnogo praktičnih problema za građane - kaže Radojičić.

On dodaje da se mora posmatrati pravni i praktični aspekt zato što se simboli koriste na raznim dokumentima.

- Šta bi građani mogli van RS s dokumentima s nevažećim grbom ili obrascem? Kako će neko u Sloveniju odnijeti nepriznat rodni list ili dijete upisati u školu ili fakultet s nevažećim grbom ili obrascem? To su neka praktična pitanja i pravni aspekti o kojima se mora voditi računa - kaže Radojičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.