MNOŠTVO INTERESA

Mala bara, puna krokodila: Ko će biti kandidati za gradonačelnika Banje Luke

Sve opozicione stranke tvrde da su za zajednički izlazak na izbore u Banjoj Luci, ali očito je da će oko imena postojati veliki problemi

Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Igor Crnadak. Facebook - Dejan Rakita / Pixsell

20.3.2024

I dok u Sarajevu postoji poprilično jasna situacija oko lokalnih izbora – dva bloka, a jedina pitanja su imena, u najvećem gradu manjeg bh. entiteta je puno kompleksnija situacija.

Sve karte su izmiješane i potpuno je nejasno šta će se desiti.

Aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) nema ni apsolutnu podršku u svojoj stranci, a kamoli u drugim opozicionim.

Tako se jučer pojavila informacija da PDP ima dva prijedloga za gradonačelnika Banje Luke. Vrh stranke predvođen Branislavom Borenovićem je predložio Draška Stanivukovića ponovo za ovu funkciju, a Milko Grmuša potpredsjednika PDP-a i poslanika u Narodnoj skupštini RS Igora Crnatka.

Međusobna prepucavanja

Sve opozicione stranke tvrde da su za zajednički izlazak na izbore u Banjoj Luci, ali očito je da će oko imena postojati veliki problemi.

Liderica Narodnog fronta Jelena Trivić i predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović od ranije nisu u dobrim odnosima sa Draškom Stanivukovićem i on, sasvim sigurno, njima nije prihvatljiv kandidat za ovu funkciju.

Također, Jelena Trivić je već dvije godine bez bilo kakve političke funkcije i sigurno je i da kod nje postoje ambicije za gradonačelničko mjesto, pogotovo jer se ona i prije četiri godine spominjala kao kandidat PDP-a, ali se na kraju ipak odlučilo da to bude Draško Stanivuković. Dodatni problem predstavlja i to što su se Trivić i Vukanović nakon općih izbora redovno prepucavali, pa ni oni nisu jedinstveni.

SDS, koji izlaskom Milana Radovića iz politike i nema velika očekivanja u ovom gradu, ipak daje nešto odmjerenije i manje isključive izjave te poziva na razgovor.

Povratak Radojičića

Sve je šokirala i jučerašnja vijest da se nekadašnji gradonačelnik Banje Luke i predsjednik NSRS Igor Radojičić vraća u politiku. Naime, on je godinama bio jedan od najjačih kadrova SNSD-a, koji je nakon poraza na izborima marginaliziran u stranci, a onda i izbačen.

Da li će njegov povratak u politiku značiti i ponovno približavanje SNSD-u i pomoć ukoliko on bude još jedan kandidat za gradonačelnika ili borbu protiv najjače stranke u RS ostaje da se vidi.

S druge strane, veliki problemi postoje i u SNSD-u. Kako su ranije navodili mediji sa sjedištem u Banjoj Luci predsjednik Gradskog odbora Vlado Đajić insistira na tome da on bude kandidat za gradonačelničku poziciju te je čak spreman da ide samostalno na izbore ukoliko mu se u tome ne udovolji.

S druge strane, navodno vrh SNSD-a insistira aktuelnom državnom ministru finansija Srđanu Amidžiću, koji se uspio za relativno kratko vrijeme profilisati u bitnog kadra stranke.

Kalkulacija je mnogo, ali matematika je poprilično jasna – ko god da se pojavi u više kolona unaprijed je osuđen na poraz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.