AVAZ OTKRIVA NOVE DETALJE

Tužilaštvo BiH proširilo istragu: Osmica da bi izbjegao odlazak u penziju ukinuo beneficirani staž i nezakonito zaradio 50.000 KM

Policija nije pronašla prije tri dana ništa što bi moglo poslužiti tužiocima u daljnjem toku istrage, a više je nego očigledan dogovor pojedinaca u Sudu i Osmana Mehmedagića, koji je znao za sudsku naredbu za pretres

Mehmedagić: Brani se sa slobode. Avaz

Piše: Miralem Aščić

5.8.2021

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) obavili su prije tri dana pretres imovine u vlasništvu Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Prema zahtjevu Tužilaštva BiH i naredbi Suda, pretreseni su Mehmedagićeva kuća, dva stan i vikendica.



Znao za naredbu za pretres

Pretresi su obavljeni na četiri lokacije, u Hrasnom, Trnovu, centru grada, u ulici Mis Irbina, gdje Mehmedagić ima stan, te na Dobrinji.

Policija je, prema zahtjevu državnog tužioca Olega Čavke, tražila dokumentaciju o školovanju Mehmedagića na Američkom univerzitetu u BiH, čiji je vlasnik kompromitirani Denis Prcić.

Kako nezvanično saznajemo, policija nije pronašla ništa što bi moglo poslužiti tužiocima u daljnjem toku istrage jer se ova dokumentacija, očigledno, krije.

Razlog je očigledan dogovor pojedinaca u Sudu i Osmana Mehmedagića, koji je znao za naredbu za pretres.

Saznajemo da policajci nisu pronašli na četiri lokacije niti kompjuter, ili mobilni uređaj, kao niti jedan dokument vezan za Osmicino školovanje.


Pripadnici MUP KS dva puta su obavili uređaj u OSA-i, ali diplomu nisu našli. Avaz

S druge strane, Tužilaštvo aktivno radi na proširenju istrage u odnosu na Mehmedagića i zbog toga što je sebi ukinuo beneficirani radni staž, na što, prema zakonu, nije imao pravo.

Osmica je staž prestao prijavljivati od 2017. godine.

Prema informacijama "Avaza", Osmica je još u septembru 2016. godine iskorištavanjem ovlaštenja koja su mu data u službi članom 3. Zakona o OSA BiH donio Pravilnik o unutrašnjem ustrojstvu OSA-e BiH u kojem je direktnim kršenjem Zakona o OSA BiH suspendirao zakonsku odredbu koja propisuje da uposlenici Agencije na radnim mjestima koja uključujući obavljanje operativnih aktivnosti, imaju pravo na staž osiguranja u uvećanom trajanju.

Mehmedagić je kao saznajemo bez zakonom propisane forme sačinio popis radnih mjesta koji propisuje dužinu trajanja uvećanog staža i sve  dostavio Vijeću ministara BiH na usvajanje kao dio Pravilnika o unutarnjoj organizaciji OSA BiH.



Pripadnici MUP KS nisu našli u stanu u ulici Mis Irbina. Avaz

Direktor OSA-e, na ove poteze se odlučio sve sa ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist u vidu nezakonitog vršenja funkcije i kako bi izbjegao obavezan odlazak u penziju.

Tužilaštvo je došlo do dokaza da je Osmica u tabelarnom prikazu koji je sastavni dio Pravilnika u poziciju rubrika generalni direktor, zamjenik generalnog direktora i glavni inspektor izbjegao da stavi bilo kakvu oznaku trajanja beneficiranog radnog staža za ove pozicije, pa kada je Vijeće ministara BiH pravilnik i usvojilo odmah naredio nadležnim službama OSA BiH da od početka 2017. godine prestanu uplaćivati i prijavljivati benificirani radni staž na njegove ime, ali i njegovog zamjenika Trifka Buhu i glavnog isnpektora Damira Bevandu.


Prestao prijavljivati zakonom propisani benificirani radni staž

Osmica je lažnim prikazivanjem činjenica nadležnom etitetskom organu, tačnije Federalnom zavodu PIO, prestao prijavljivati zakonom propisani benificirani radni staž, zbog kojeg je i nastavio obavljati dužnost direktora iako je krajem 2020. godine, po sili zakona trebao nastupiti penzioni staž od 40 godina za obavezni odlazak u penziju. Osmica je navršio 40 godina i šest mjeseci radnog staža i već je mora otići u penziju.

Međutim, Mehmedagić je na ovaj način, varajući Zavod PIO  brisanjem staža, kako Tužilaštvo sumnja ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od 50.000 KM. Na taj način je oštetio budžet Bosne i Hercegovine jer je primio najmanje deset plaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.