TUGA

Preminuo ugledni poduzetnik Salih Alijagić, veliki borac za pravdu

Riječ je o poduzetniku iz Trebinja koji je više od desetljeća vodio postupak protiv Republike Srpske i BiH zbog brutalne pljačke svoje imovine

Alijagić: Borac za prava povratnika. Avaz

Fu. M.

6.8.2021

Veliki bosanski patriota Salih Alijagić iz Trebinja preminuo je jučer u 77. godini.

Ukop i dženaza će se obaviti sutra u 18 sati na mezarju Boninovo kod Dubrovnika.

Riječ je o poduzetniku iz Trebinja koji je više od desetljeća vodio postupak protiv Republike Srpske i BiH zbog brutalne pljačke svoje imovine i preduzeća 1993. godine.

Nepravda koja se godinama radila Salihu Alijagiću je prešla granice izdržljivosti, ali on nikada nije odustao od potrage za pravdom.

Podsjetimo, s bratom Muamerom prije rata u Trebinju je imao svoju zanatsku radionicu za preradu metala.

Početkom agresije na BiH Alijagići su opljačkani i protjerani, kao i svi Bošnjaci i Hrvati Trebinja. Poduzetna braća uspjela su dobiti zapisnik o oduzimanju mašina, čija je  procijenjena vrijednost tada iznosila skoro tri miliona KM.

Nakon agresije Alijagići su tužili RS za svu imovinu i štetu koja im je nanesena. S kamatama, RS je ostala dužna da mu isplati više od 500 miliona KM.

Dženaza će biti obavljena sutra. Avaz

Osnovni i Okružni sud u Trebinju, te Vrhovni sud RS u tom predmetu su donijeli više odluka na koje su se Alijagići žalili, pa je Ustavni sud BiH 2009. godine djelimično usvojio njihove žalbe i „utvrdio povredu u odnosu na suđenje u razumnom roku, kao i na ostale aspekte prava na pravično suđenje“.

Ustavni sud BiH je tada, 2009. godine, utvrdio i povredu prava Alijagića na imovinu, pa je ostavio na snazi presudu Okružnog suda u Trebinju iz 2004. godine u dijelu u kojem je odlučeno o naknadi materijalne štete za oduzeti repromaterijal, dok je ukinuo presudu u dijelu o kamatama na naknadu za oduzeti repromaterijal i naknadu štete za izuzete mašine i opremu.

Tada je predmet vraćen Okružnom sudu Trebinje uz nalog da taj sud o zahtjevu za naknadu štete za izuzete mašine i opremu po hitnom postupku donese novu odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.