VSTV BIH

Iz Ureda disciplinskog tužioca za "Avaz": Žalit ćemo se zbog javne opomene Ranku Debevcu

Uključujući i žalbu na odbijajući dio odluke te odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri , rečeno je za "Avaz" iz VSTV-a.

Debevec i Kurspahić-Nadarević. Avaz

Piše: M. Aš.

6.8.2021

Iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević danas je odgovoreno za "Avaz" da će izjaviti žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u predmetu "Ranko Debevec" iz više žalbenih razloga.

 - Uključujući i žalbu na odbijajući dio odluke te odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri - rečeno je za "Avaz" iz VSTV-a.

Podsjećamo, iako je bio akter brojnih afera, neprimjerenih susreta, prijetnji tužiocima, novinarima, Ranko Debevec, teško kompromitirani predsjednik Suda BiH, Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a samo je javno opomenut u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega za više disciplinskih prekršaja.

Jedan od njih je i neprimjereni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i to lani, na dan kada je protiv Osmice Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu u aferi „Sigurnosne provjere“.

Sve to nije bilo dovoljno da se Debevec suspendira i razriješi dužnosti. Očigledno je da u VSTV-u BiH imaju dvostruke aršine: jedni važe za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, a drugi za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Ovakvom odlukom VSTV-a BiH Bakir Izetbegović, lider SDA, koji preko Osmice kontrolira Debevca, i dalje ima na raspolaganju i čelnika Suda i šefa OSA-e. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.