PREDSJEDNIK VSTV-A

Lagumdžija: Slučaj Debevec je srozao povjerenje javnosti u pravosuđe

Istaknuo je da poslije hapšenja i istrage teško da će pravosuđu iko moći vjerovati i da će biti veoma teško vratiti povjerenje u pravosudni sistem

Halil Lagumdžija. VSTV

H. J. I.

28.2.2024

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužlačkog vijeća Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i ono do čega je do sada došla istraga veliki udar na pravosuđe BiH.

Istaknuo je da poslije hapšenja i istrage teško da će pravosuđu iko moći vjerovati i da će biti veoma teško vratiti povjerenje u pravosudni sistem.

Nema nedodoirljivih

- Taj slučaj hapšenja i ono što se objavljuje da se Debevcu može stavljati na teret generalno je srozalo povjerenje javnosti u pravosuđe i apsolutno ne želim komentarisati na šta će sve to izaći, ali nakon nečeg takvog teško da nam iko može vjerovati - rekao je Lagumdžija na press konferenciji.

On je istakao da se, s druge strane, kroz taj postupak dokazuje da nema nedodirljivih.

- Nema nedodirljivih, a na šta će izaći, ne želim da komentarišem jer svako moje izjašnjavanje ne bi bilo profesionalno - dodao je Lagumdžija.

On je napomenuo da će VSTV sa svoje strane učiniti sve koliko može da to povjerenje vrati.

- Ali, teško poslije nečeg takvog -istakao je Lagumdžija.

Također, Lagumdžija smatra da je ocjena da je VSTV "najgori dio vlasti" - reakcija međunarodnih partnera na januarsku sjednicu na kojoj je izglasan stav o jednom podvijeću i da se zacementira postojeća nacionalna i spolna struktura prilikom izbora Vijeća, te da zbog tog pada u vodu "sve dobro urađeno".

Januarska sjednica

Lagumdžija je naveo da je ocjenu prenio direktor sudske administracije Norveške Sven Maris Urke koji je dobar poznavalac BiH i rada pravosuđa, partner je VSTV-a kroz norveški projekt, a ima značajnu ulogu u Mreži evropskih sudskih vijeća.

- U kontekstu usvajanja izmjena zakona o VSTV-u i novog zakona o VSTV-u on je pokušao neke stvari da relaksira, pa je razgovorao s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i naših međunarodnih partnera. Tokom razgovora prošlog petka izrazio je zabrinutost i prenio da nas gledaju kao jednu od lošijih ili najlošijih stubova vlasti - pojasnio je Lagumdžija.

Lagumdžija je otkrio da je pitao Urkea šta je neposredan povod za takvu ocjenu, na šta je dobio uzvratno pitanje - šta može biti?

- Nisam se saglasio s tom ocjenom, a ni on sam, jer to nije njegov stav već stav koji je čuo tokom razgovora u Delegaciji EU u BiH - napomenuo je Lagumdžija.

Osvrnuo se još jednom na januarsku sjednicu.

- Većinom glasova u januaru usvojen je stav da umjesto dva podvijeća treba biti jedno, što je od naših međunarodnih partnera ocijenjeno kao nešto retrogradno - naglasio je Lagumdžija.

On je naveo da zbog odluka koje su donesene na januarskoj sjednici "sve dobro što je do tada urađeno" pada u vodu i da se sada zbog te dvije stvari VSTV gleda kao negativnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.