USIJANA ATMOSFERA

Hrvatski generali o procesuiranju komandanata iz operacije "Bljesak": Bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta

To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike, kaže Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog štaba HV-a

Pavao Miljac. Agencije

A. Ka. / Jutarnji list

8.8.2021

Među 14 visokih oficira HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužilaštva BiH, nalazi se i Luka Džanko, penzionisani general bojnik Hrvatske vojske. Džanko je 1994. došao u Zborno područje Bjelovar, gdje je pripremao strateške planove za „Bljesak“. A kada je počelo oslobađanje Zapadne Slavonije, upravo su postrojbe pod njegovom komandom prve ušle u Okučane.


Politički motivi

Džanko je u razgovoru za Jutarnji list rekao da iza optužnica stoje politički motivi.

- Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. „Bljesak“ je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno - ispričao je Luka Džanko.

Puno žešći je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog štaba HV-a. On je još 2017. izjavio kako ima informaciju da vlasti u Sarajevu imaju gotove optužnice protiv više od deset hrvatskih generala, a sada tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Republika Hrvatska.

- Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili „Bljesak“, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s „Olujom“, sada žele s „Bljeskom” - smatra Miljavac.

Na pitanje koji su motivi podizanja spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banja Luku, već u Sarajevo.

Bošnjački pritisak

- Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta - kaže.

Na pitanje što bi trebala napraviti Republika Hrvatska, on odgovara:

- Moj gospodine, postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice, i uopće ih ne slati DORH-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.