KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Džindić o protestima radnika "Zraka": Vlada FBiH će raspravljati o smjeni Uprave

Za normalan nastavak i funkcionisane firme „Zrak“ prioritet je da se riješi potraživanje radnika i dug prema poreznoj upravi, dodao je on

Piše: A. Ovčina

11.8.2021

Sa današnje konferencije. A. OVČINA

Nakon održanih protesta uposlenika i penzionisanih radnika firme "Zrak" ispred zgrade Vlade FBiH održana je konferencija za medije.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednik sindikata metalaca FBiH Bajro Melez obratili su se medijima nakon održđanog sastanka.


Uplate koje se nisu knjižile

Kako je istakao Džindić održan je sastanak sa predstavnicima penzionera firme "Zrak" Sarajevo, predstavnicima radnika ove firme, te vođom sindikata metalaca FBiH Melezom, te su razmatrali rješenje problema.

- Imamo dvije klase problema. Jedan je dug prema radinicima i penzionerima, koji je nastao od 2002. godine do današnjeg dana, uvećan za količine kamata za prethodni period i drugi je problem, dug prema poreznoj upravi koji je u prošlih tri mjeseca isčišćen i sada znamo koji je taj iznos. Bilo je određenih uplata od strane Vlade FBiH koji se nisu adekvatno ili na pravi način knjižili ili rasknjižavali. To smo u međuprostoru riješili - kazao je ministar.

Za normalan nastavak i funkcionisane firme „Zrak“ prioritet je da se riješi potraživanje radnika i dug prema poreznoj upravi, dodao je.

Navodi da bi nakon toga firma mogla normalno funkcionisati u skladu sa tržišnim principima.

- Dogovorili smo nekoliko stvari koje ćemo implementirati. Zahtjev sidnikata je bio direktan, to je smjena uprave i nadzornog odbora, imenovanje v.d. organa upravljanja. O tom zahtjevu će Vlada FBiH raspravljati na prvoj narednoj sjednici. U međuvremenu ćemo raditi na dokumentaciji da se pripremi i dostavi ministarstvu kako bi ono moglo ili sa postojećom ili novom  upravom voditi finalnom rješenj, a to je da se obezbijede sredstva i rješi pitanje potraživanja radnika i penzionera i drugo da se riješi pitanje dugovanja prema poreznoj upravi što bi bio preduslov za normalno funkcioniranje firme "Zrak" - zaključio je ministar. 

Smjena uprave i nadzornog odbora

Melez je kazao da je najviše rasprave na sastanku je bilo o nadzornom odboru i direktoru firme. 

- Direktor je  u godinu dana davao pet puta ostavku, u dogovoru s nadzornim odborom, ali mu on to nije prihvatio, te je tako to u nedogled išlo. Ovaj put su radnici odlučni bili i traže od firme da se prihvati ostavka direktora i smjenu nadzornog odbora jer su ih doveli u situaciju u kakvoj jesu. Moram naglasiti da radnici traže da SIPA uđe u ovu firmu te da vide poslovanje firme u prethodnom periodu - istakao je on.

Dodao je da će isplata plata biti nakon nove uprave, što je i dogovoreno na ovom sastanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.