GRADNJA U POTOČARIMA

U centru za stare osobe smještaj će naći i Srebreničanke koje su ostale bez najmilijih

Gradi se u saradnji s nizozemskom organizacijom „Stichting Proplan“, a osmišljen je prema najsavremenijim evropskim standardima

Gradnja je punom jeku. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

12.8.2021

U Međunarodnom forumu solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima kod Srebrenice uveliko napreduju radovi na izgradnji centra za stare osobe koji će biti smješten na površini od šest dunuma. Neki objekti su u završnoj fazi, dok se drugi tek grade.

Skup projekt

Riječ je o jednom modernom i skupom projektu, kojem će pozavidjeti mnogi svjetski centri za brigu i njegu starijih osoba. Gradi se u saradnji s nizozemskom organizacijom „Stichting Proplan“, a osmišljen je prema najsavremenijim evropskim standardima.

Neki objekti već su izgrađeni. S. Smajlović

Osim većih smještajnih zgrada, centar će imati 36 apartmana s kuhinjama, sedam kućica sa po dvije sobe, apartmane za invalidne osobe, a osim toga, imat će i sve prateće sadržaje.

U MFS-u kažu da je ovo jedan od većih projekata „Emmausa“, a za koji će trebati milionska sredstva. Osim budućeg centra, prije dvije godine otvorena je savremena ambulanta, koja će korisnicima pružati besplatne stomatološke, ginekološke i druge zdravstvene usluge.


Efendić: Zahvalna Pronku. Avaz

Ideja za gradnju ovog centra potekla je iz organizacije „Ljubav za majke Srebrenice“, koja se brine za veliki broj starijih žena koje žive same na razuđenoj teritoriji općine Srebrenica, s ciljem osiguranja adekvatne brige i njege.

Žele biti blizu nišana svojih sinova

Predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Fazila Efendić kaže da je zahvalna Nizozemcu Viljemu Pronku (Willem), osnivaču  Fondacije „Proplan“, od kojeg je potekla ideja o izgradnji ovog centra. Veliki broj majki želi se smjestiti u ovom centru, blizu nišana svojih sinova. Međutim, prvo će smještaj dobiti majke koje same žive u planinskim selima.   

      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.