PRESIJA

"Otvoreni Balkan": Amerika ’potopila’ Komšića i Džaferovića

Saveznike su našli u određenim krugovima u Crnoj Gori i na Kosovu, čiji se novi premijer Aljbin Kurti (Albin) protivi „Otvorenom Balkanu“

Džaferović i Komšić: Vode BiH u izolaciju. Avaz

Piše: D. Hadžović

15.8.2021

Protivnici „Otvorenog Balkana“ u BiH i regionu imali su tešku sedmicu. Nakon što su prošle godine odbili da se naša država pridruži ovoj inicijativi, zahtijevajući umjesto toga studiju o prednostima i manama „Otvorenog Balkana“ za BiH, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, potpomognuti svojim stranačkim mašinerijama, sada su i otvoreno zauzeli stav protiv „Otvorenog Balkana“.

Oni tvrde da se radi o privatnom projektu Aleksandra Vučića suprotstavljenom evropskom putu BiH koji, tvrde, ne podržavaju ni naši zapadni saveznici. Krugovi bliski njima sve, čak, nazivaju i „srpskim svetom“.

Saveznike su našli u određenim krugovima u Crnoj Gori i na Kosovu, čiji se novi premijer Aljbin Kurti (Albin) protivi „Otvorenom Balkanu“.

Ipak, prošle sedmice SAD su jasno stavile do znanja da podržavaju ovaj projekt.

Najprije je Ambasada SAD, na upit „Avaza“, odgovorila da podržava regionalnu ekonomsku integraciju. Nekoliko dana poslije toga, reagirala je Američka ambasada u Prištini, koja je premijeru Kurtiju preporučila da „ohrabruje vladu da pristupi regionalnim naporima za ekonomsku integraciju otvorenog uma“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.