REAKCIJE

Krivić: Šta Vlada Kantona Sarajevo nije uradila za našu djecu i privatne predškolske ustanove

U KS se nije povećao broj djece već je model upisa i subvencioniranja roditelja djece u vrtiće neodrživ i diskriminatoran

Krivić: Lista čekanja ne može i ne smije biti glavni kriterij za ostvarivanje prava na predškolsko obrazovanje. Avaz

Piše: A. J.

16.8.2021

Bivši ministar za obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo Anis Krivić osvrnuo se na aktuelne probleme sa upisom djece u vrtiće odnosno dugim listama čekanja. Njegov status pod naslovom "Šta Vlada Kantona Sarajevo nije uradila za našu djecu i privatne predškolske ustanove?" koji je objavio na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

- U Kantonu Sarajevo postoji 29 privatnih predškolskih ustanova. Ove ustanove pohađa jedna trećina djece Kantona Sarajevo, jedna trećina pohađa JU "Djeca Sarajeva", dok jedna trećina nikako ne ide u vrtić.

Ekonomska cijena za smještaj djece u državne vrtiće je cca 380,00 KM, dok je prosječna cijena u većini privatnih vrtića - članica Udruženja privatnih predškolskih ustanova, 300,00 KM. Roditelji djece koja pohađaju državni vrtić će reći kako ne plaćaju 380,00 KM već 180,00 KM što je tačno, jer Kanton sufinansira JU Djeca Sarajeva sa po 200,00 KM po djetetu.

Godina 2019.

Prije dvije godine u državne vrtiće prijavilo se 450 djece više nego što javni vrtići mogu primiti, dakle lista čekanja je iznosila 450 djece, pa je Vlada KS odlučila ponuditi subvencije po 200,00 KM koje bi se uplaćivale privatnim vrtićima kako bi oni preuzeli tih 450 mališana. Tako je i bilo.

U tom trenutku smo imali roditelje koji plaćaju JU "Djeca Sarajeva" oko 180,00 KM, roditelje koji plaćaju privatnoj predškolskoj ustanovi razliku pune cijene tog vrtića i vladine subvencije od 200,00 KM i imali smo roditelje koji plaćaju punu cijenu privatnog vrtića. Tako su imali sreću oni roditelji koji su završili na listi čekanja pa su plaćali u pola manju cijenu od ostalih roditelja. Prevedeno, ovo je značilo čistu diskriminaciju.

Godina 2020.

Godinu dana poslije, 2020. godine lista čekanja je iznosila 1.500 djece. Očekivano, veći broj roditelja koji su plaćali privatne predškolske ustanove su se odlučili prijaviti na poziv u JU "Djeca Sarajeva", s tim što smo imali i dodatni problem od 450 djece koja su prošlu godinu pohađala privatni vrtić na osnovu vladine subvencije od 200,00 KM, i sad se trebalo djeci obezbijediti da ne mijenjaju okruženje već da nekako ostanu u tom istom vrtiću. Dakle bilo je neophodno pronaći sredstva za 1.500 djece na listi čekanja puta 200,00 KM za mjesec i sve to puta broj mjeseci koliko se ide u vrtić.

Vlada je 2020. godine, u jeku pandemije (kad je sa budžeta Ministarstva obrazovanja skinuto 18 miliona sredstava kako bi se ispoštovao "Korona zakon") uspjela iznaći sredstva i svima isplatiti subvenciju. S tim da je rad vrtića bio otežan zbog pandemije i svaki dan je predstavljao borbu. Zatvarani su cijeli vrtići, ponegdje samo grupe na nekoliko dana, epidemiolozi su bili u kontaktu sa Javnom ustanovom svakodneno. Organizovane su edukacije 104 odgajateljice za online obavezni program kako nam djeca ne bi izgubila godinu, čak je pokrenut i Putujući vrtić.

Godina 2021.

U tom trenutku trebalo je znati da će nas dočekati 2021. godina, to jeste kad će se svi roditelji prijaviti u JU "Djeca Sarajeva" i zahtijevati subvenciju. Vrijeme kad će roditelji vršiti pritisak da ne budu primljeni u državni vrtić već ako kako mogu na listu čekanja.

U tom trenutku je trebalo pristupiti izradi strategije predškolskog odgoja i obrazovanja.

U tom trenutku je trebalo predstavnike privatnih predškolskih ustanova pozvati na partnerstvo, uvesti ih u sistem.

U tom trenutku je trebalo izraditi sistem subvencioniranja sve djece Kantona Sarajevo.

U tom trenutku je trebala početi borba protiv nelegalnih vrtića kojih je na desetine u Kantonu Sarajevo.

U tom trenutku je trebalo utvrditi tačan broj one trećine koja nikako ne ide u vrtić i shvatiti da su to većinom djeca roditelja koji ne rade ili roditelja iz marginaliziranih skupina. Od ukupnog broja djece koja pohađaju vrtiće, samo 2% su djeca nezaposlenih roditelja i drugih socijalno ugroženih porodica.

2021. godine lista čekanja je porasla na očekivanih 3.000 djece. Osigurana sredstva od prošle godine nisu dostatna jer mogu biti dovoljna samo za 1.500 djece.

Potom je Vlada KS donijela odluku da će isplatiti subvenciju za listu čekanja u iznosu od 100,00 KM, i tako prividno riješiti problem.

Na taj način smo dobili još jednu grupu roditelja koji plaćaju različitu cijenu predškolskog odgoja i obrazovanja. Dakle, ranije spomenuta diskriminacija se samo produbila.

Šta bi Vlada Kantona Sarajevo morala hitno poduzeti

Neophodno je da Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje kao donosioci odluka započnu proces uređenja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja isključivo na principima zabrane diskriminacije, odnosno stvaranja jednakih uslova i mogućnosti za svako dijete.

Hitno je privatne predškolske ustanove uvesti u sistem obrazovanja u KS, jer oni koji odgajaju jednu trećinu naše djece nemaju priliku za iznošenjem stavova niti učestvuju u procesu donošenja odluka o subvencioniranju. U ovom trenutku oni nisu ravnopravni partneri u ovom procesu. Također, neophodno je na isti način uključiti i Vijeće roditelja privatnih predškolskih ustanova KS.

Iznaći modus kontrole nad radom nelegalnih vrtića, jasno napraviti razliku između vrtića, dnevnog boravka i igraonice.

Broj sati obaveznog programa povećati na najmanje 300 sati, jer od 150 sati naša djeca nemaju skoro ništa.

Umjesto ustaljenog upisnog ciklusa potrebno je stvoriti uslove za kontinuirani upis u predškolske ustanove tokom cijele godine, uz jasne kriterije i uz obezbijeđenu subvenciju za svako dijete. Pravo na obrazovanje je univerzalno i neprimjereno je "bodovati" djecu po bilo kojem osnovu, osim u skladu sa visinom primanja roditelja.

U Kantonu Sarajevo se nije povećao broj djece već je model upisa i subvencioniranja roditelja djece u vrtiće neodrživ i diskriminatoran, jer Lista čekanja ne može i ne smije biti glavni kriterij za ostvarivanje prava na predškolsko obrazovanje. Hitno je potrebno osmisliti cjelokupan sistem subvencioniranja predškolskog odgoja i obrazovanja.

I na koncu iznađite tih 30.000,00 KM da se napokon vrtić Bulbuli stavi u funkciju i kapacitet proširi.

"Podsjećam"

Privatne predškolske ustanove ili popularno nazvani privatni vrtići nisu osnovani sa ciljem gomilanja profita njihovim osnivačima. Osnovani su jer postoji potreba, jer Kanton nije sposoban obezbijediti predškolski odgoj i obrazovanje za svu djecu.

Privatne predškolske ustanove se registruju u skladu sa zakonom i naravno da su podložni inspekcijskim nadzorima. Samo što kazne plaćaju iz svog džepa, a ne iz budžeta. Za razliku od nelegalnih vrtića nad čijim radom inspekcija nema nadležnosti, a uveliko utiču na rad ovih legalnih, a da pritom nemamo nikakvu kontrolu nad njihovim radom.

Dok nelegalni vrtići rade bez ikakvog nadzora PPU moraju plaćati porez, diktirana im je cijena usluga, moraju poštovati sve norme i standarde, moraju isplatiti plate, moraju znati kako „preživjeti“ inspekciju.

Iza njih stoje samo njihove vrijedne ruke i hrabra srca koja im ne daju da odustanu.

Ako se umore i zatvore svoje „privatne vrtiće“, naša djeca neće imati gdje u vrtić.  

Zapamtite! Djeca ne znaju za dvojke, trojke, četvorke, koalicije, glasove i ruke. Djeca ne znaju za direktorske pozicije, upravne i nadzorne odbore.

DJECA SU DJECA! - napisao je Krivić.

Krivićev status. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.