SUD BiH

Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Vlasenici i nad Srebreničanima

On je na izricanje presude pristupio iz pritvora u kome se nalazi od marta ove godine, nakon što je nekoliko mjeseci bio pod drugim mjerama zabrane.

M. Aš.

Garić: Nalazi se u pritvoru

Foto: Sud BiH


Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

Garića optužnica tereti u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije u Vlasenici za ubistva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. na području Vlasenice.

Optužen je i da je u julu 1995. godine, kao komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocjenosti, te učestvovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice.

Suđenje Gariću je počelo u oktobru 2018. godine. On je na izricanje presude pristupio iz pritvora u kome se nalazi od marta ove godine, nakon što je nekoliko mjeseci bio pod drugim mjerama zabrane.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Više o:

Sud BiH Rade Garić
NA VRH

Podijeli članak na