SUD BIH

Podignuta optužnica protiv Radeta Garića za zločin na području Vlasenice

Fena
15.08.2018 14:05

Optuženi Rade Garić, u 10 tačaka optužnice, tereti se za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992. godine, kao i zločin na civilima bošnjačke nacionalnosti zarobljenim nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine. 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radeta Garića Rade, rođenog 1963. godine u Vlasenici.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i svojstvu komandanta Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, lično i direktno učestvovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubistvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i maloljetnih žrtava, tokom 1992. godine.

Također, optuženi se tereti i za učestvovanje u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

NA VRH