REAKCIJE

Đenero za "Avaz": Dodik je na rubu smjene, Rusija i Kina neće promijeniti ništa u BiH

Pitanje je hoće li Dodikova priča završiti s obratom njegove pozicije i njegovim ponovnim približavanjem Zapadu ili time da će biti uklonjen iz političkog života, tvrdi Đenero

Davor Đenero. Arhiv

Piše: D. Hadžović

16.8.2021

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero u razgovoru za „Avaz“ ističe kako je odluka Kine da uputi notu kako ne prihvata legitimitet Kristijana Šmita (Christian Schmidt) očekivana, te da prati politiku Rusije.


Rusija gubi pozicije

- Rusija gubi pozicije na Balkanu i toga je svjesna. Toga je bio svjestan Sergej Lavrov prije nego što je uspostavljena administracija predsjednika Bajdena, a nakon što je pobijedio na izborima. Rusija radi sve ne da bi pomogla Srbiji i Dodiku, nego da bi na Balkanu izazivala haos. Najviše su fokusirani na izazivanja haosa u Bosni i Hercegovine koja je trenutno, uz Sjevernu Makedoniju najveća žrtva tih akcija izazivanja haosa.

Ipak, ističe kako ovo ni na koji način neće uspjeti poremetiti politiku Šmita i zapadnih zemalja u BiH.

- Jasno je da su pokušali i unutar Vijeća sigurnosti blokirati postavljenje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za visokog predstavnika, sada nastavljaju igru koja izgleda kao da podržavaju Vučića i Dodika, a zapravo samo stvaraju probleme, ali su svjesni da ne mogu promijeniti ništa i da Kristijan Šmit ima pune ovlasti kao visoki predstavnik - navodi Đenero.


Gubitnički tim

Đenero smatra kako stavovi Kine više ne mogu pomoći ni Miloradu Dodiku jer on, kada je Balkan u pitanju, pripada gubitničkom timu.

- Pitanje je hoće li Dodikova priča završiti s obratom njegove pozicije i njegovim ponovnim približavanjem Zapadu ili time da će biti uklonjen iz političkog života odlukom kakve je nekoć donosio Pedi Ešdaun (Paddy Ahsdown), a na kakve i Kristijan Šmit ima pravo, i čini mi se da je Dodik na rubu toga. Samo je pitanje na strani Dodika kad će vidjeti da ova ekipa za koju igra gubi igru, hoće li imati vremena opet promijeniti dres, ili je otišao predaleko pa će potonuti zajedno sa svojim pogrešnim odlukama - navodi Đenero u razgovoru za „Avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.