ANALITIČAR ZA AVAZ

Berko Zečević o dešavanjima u Afganistanu: Talibani neće imati potpunu kontrolu vlasti

Objektivno niko ne zna šta se nalazi u drugim pokrajinama Afganistana i prema ljudima koji nemaju isti pogled na način života kao što imaju talibani, kaže Zečević

Zečević: Šta je s ostalim pokrajinama. Arhiv

Piše: M. Aščić

17.8.2021

Berko Zečević, vojno-politički analitičar, rekao je danas za "Avaz", komentirajući dešavanja u Afganistanu da su Sjedinjene Američke Države definitivno digle ruke od ove države i da se sada okreću Perzijskom zaljevu.


Borba za prirodna bogatstva

Zečević smatra da bez obzira na ulazak talibana u Kabul, oni neće imati kompletnu kontrolu nad kompletnim Afganistanom, jer nemaju podršku ostalih grupa s Sjevera i Istoka zemlje.

Priča o Afganistana, smatra Zečević, borba je za prirodna bogatstva ali i geopolitički uticaj.

Bit će zanimljivo tvrdi, pratiti razvoj situacije u narednim mjesecima. 

 - Vidjeli ste govor predsjednika Amerike Džo Bajdena. Oni su ušli u Afganistan kada su se desili napadi 11.septembra 2001.godine i kada je Al Kaida imala svoje uporište i dirigovala s te lokacije aktivnosti za djelovanje protiv SAD i Ambasada u svijetu. Amerika se tada angažirala i kao posljedica toga oni su potpomagali dio afganistanskih snaga koji nisu bili talibani. Ovdje se mora znati da je Afganistan velika država. Ali, nikada nije došlo do transformacije u državi. Ovdje smo sada imali jednu nametnutu vlast koja je funkcionirala finansijskom i vojnom pomoći SAD i kasnije i NATO snaga i rezultat je ovo što je sada vidljivo - kaže Zečević.

On smatra da će se situacija sada odvijati kao i prije.

 - Od 1996.d0 2001.godine talibani su imali vlast u  Afganistanu, ali ne na cijelom teritoriju. Nisu imali podršku Sjevera i Istoka zemlje. Osim toga, veliki dio talibana je pod uticajem vjerskih vođa. U ovom momentu sada oni su istjerali Amerikance i strane trupe. Sve što mi sada gledamo, gledamo samo Kabul. Objektivno niko ne zna šta se nalazi u drugim pokrajinama Afganistana i prema ljudima koji nemaju isti pogled na način života kao što imaju talibani - kaže Zečević.

Tvrdi da će doći do preraspodjele vlasti, ali da talibani neće imati kontrolu niti moć da kontroliraju cijelu državu.

Posebno je zanimljivo kako Kina i Rusija u ovom momentu podržavaju talibane jer se mijenja geopolitički odnos snaga na ovom prostoru. Važno je reći da se na području Afganistana nalazi niz rudnih bogatstava koji su potrebni za savremene tehnologije. Sada će se ići na to da se ubaci njihov kapital. Ovdje je u suštini borba za geopolitičku prevlast i prevlast za kontrolu nad prirodnim bogatstvima Afganistana - istakao je.



Uklonili su opasnost djelovanja Al Kaide

Zečević kaže da je Amerika ovim potezima definitivno digla ruke od Afganistana i više se ne misli vraćati.

- Oni su uradili jednu stvar. Uklonili su opasnost djelovanja Al Kaide na prostoru SAD i izolovala je značajan dio u Afganistanu. Značajno su srušili te elemente u Siriji i Iraku. Oni su definitivno prekrižili Afganistan i njihov je sada prioritet Perzijski zaljev - kaže Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.