VIŠI SUD BEOGRAD

Zbog smrti u Srbiji obustavljen postupak protiv Nenada Bubala: Sud BiH nije obaviješten

Bubalov predmet je u međuvremenu ustupljen Srbiji radi krivičnog gonjenja, te se na stranici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine navodi da je u maju ove godine protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Viši sud u Beogradu: Obustavljen postupak protiv Bubala. Birn

Ad. A. / Birn

18.8.2021

Viši sud u Beogradu je donio rješenje kojim se zbog smrti obustavlja postupak protiv Nenada Bubala optuženog za zločine počinjene tokom ljeta 1992. na području Bihaća, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Protiv Bubala je optužnicu u septembru 2017. podiglo Tužilaštvo BiH te je tada navedeno da on ima državljanstvo Srbije. Optužnicu je potom potvrdio Sud BiH, te je bilo zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji na koje Bubalo nije pristupio, nakon čega je za njim raspisana potjernica, o čemu je BIRN BiH pisao ranije.

Bubalov predmet je u međuvremenu ustupljen Srbiji radi krivičnog gonjenja, te se na stranici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine navodi da je u maju ove godine protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iako je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo a Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti.

-Shodno odredbi Zakona o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine je uredilo prema zakonima Republike Srbije optužnicu Tužilaštva BiH od 12. septembra 2017. - navodi se na stranici Tužilaštva za ratne zločine.

U Sudu BiH su, sa druge strane, naveli da do današnjeg dana nisu zaprimili obavijest o smrti optuženog Nenada Bubala.

Bubalo se optužnicom Tužilaštva BiH teretio da je u junu i julu 1992. godine, u svojstvu zamjenika komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubistva i progon civilnog bošnjačkog stanovništva.

-Tereti se da je, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije VRS-a, učestvovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti s područja Ljutočke doline, iz logora ‘IMT Traktorski servis Ripač’, kao i njihovim ubistvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prilikom ekshumacije 1997. godine, kako su tada naveli u Tužilaštvu, pronađeni su posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih zarobljenih civila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.