SUMNJA U OBJEKTIVNOST

Advokat glavne tužiteljice Tadić zatražio izuzeće Drugostepene disciplinske komisije

Švraka posjetom centrali SDA opredijelio se za spinove predsjednika stranke Bakira Izetbegovića koji stalno optužuje Tadić i očigledno ima intenciju da ona bude smijenjena, kaže Adamović

Ad. A. / Srna

Advokat Adamović i glavna tužiteljica Tadić

Foto: Avaz


Odluka Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić očekuje se krajem ovog mjeseca ili početkom septembra, rečeno je u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Sastav komisije još nije konačan

Iz VSTV-a su naveli da je Drugostepena komisija u ovom disciplinskom predmetu određena putem DKCMS sistema, ali budući da postoji zahtjev za izuzećem, o kojem nije odlučeno, još nije određen konačan sastav komisije.

Vlado Adamović, advokat tužiteljice Tadić, rekao je Srni da je u ovom predmetu zatraženo izuzeće člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTV-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, kako bi se sačuvala objektivnost i spriječila pristrasnost.

Izuzeće Švrake, pojasnio je, zatraženo je nakon javno objavljenog podatka da je sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem išao u centralu SDA, zbog čega smatraju da ne može biti objektivan član disciplinske komisije.

-Posjetom centrali SDA opredijelio se za spinove predsjednika stranke Bakira Izetbegovića koji stalno optužuje Tadić i očigledno ima intenciju da ona bude smijenjena, odnosno da utiče na Drugostepenu komisiju- istakao je Adamović.

Išao u centralu SDA

Adamović je dodao da su tražili isključenje predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTS-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović jer su se, kako kaže, javno izjašnjavali o meritumu spora koji je sada sporan, a prije toga to je bila tema na parlamentarnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

-Tamo se raspravljalo o upotrebi CMS sistema u Tužilaštvu i tamo su se javno izjašnjavali o krivici odgovornih osoba, pa i o Tadićevoj, tako da su i u subjektivnom i objektivnom smislu oni pristrasni -pojasnio je Adamović.

On je naveo da će sačekati odluke VSTV-a u pogledu izuzeća predsjednika i zamjenika predsjednika VSTS-a i da bi nakon toga trebalo da bude formirana Drugostepena disciplinska komisija, ukoliko bude usvojena njihova žalba.

-Ukoliko se ne usvoji, onda suđenje ide dalje tako što će Drugostepena disciplinska komisija donositi odluku - rekao je Adamović.

NA VRH

Podijeli članak na