BOSANSKA GRADIŠKA

Purković i Vučetić, omiljene prodavačice na zelenoj pijaci: Naši kupci ne smiju osjetiti posljedice suše

Nikome ne prodaju onoliko koliko naplate, uvijek dodaju šaku šljiva, pokoju jabuku, bananu, luk ili mrkvu

Vučetić i Purković. AVAZ

Piše: B. Grgić

20.8.2021

Bogato napunjen štand voćem i povrćem Hinade Vučetić prvi je na ulazu u zelenu pijacu u Bosanskoj Gradišci

S druge strane pijace „na udaru“ je raskošna tezga Minke Purković.



Ako oni ne gledaju u svaki fening, ne mogu ni ja u grame i deke

Brojni građani kažu da su im Minka i Hinada omiljene prodavačice, jer svakodnevno nude svježe voće i povrće, i to po povoljnim cijenama.

- Hinada nikada nikome ne proda onoliko koliko naplati, uvijek doda šaku šljiva, pokoju jabuku, bananu, luk ili mrkvu. I uvijek nudi kvalitetno voće i povrće, nasmijana je, vedra i voli da se šali. Kod nje kupujemo godinama - kaže Zora Pilipović.

Hinada ističe da voli svoje mušterije te nastoji da ih uvijek obraduje kvalitetnom robom.

- Tačno je da uvijek nabacim više voća ili povrća mojim kupcima, ali, ruku na srce, ostave i oni meni. Ako oni ne gledaju u svaki fening, ne mogu ni ja u grame i deke - kaže kroz smijeh Vučetić, trgovkinja iz prigradskog naselja Liskovac.

Minka Purković je Hinadina komšinica i na pijaci i na kućnoj adresi. U susjednim Dubravama uzgaja povrće. Ove godine je suša, ali Purkovići ne mare za to. Potrošači veoma cijene Minku i Hinadu, smatrajući da ih upravo njih dvije štite od poskupljenja voća i povrća koje se bilježi u drugim gradovima naše zemlje.



Cijene su ostale iste kao i ranijih godina

- Svake sedmice za gorivo koje nam je potrebno za navodnjavanje dajemo po 250 maraka. Cijene su ostale iste kao i ranijih godina. Naši kupci, koje izuzetno poštujemo, ne smiju osjetiti poskupljenje zbog suše. Ja uvijek kažem da za sebe tek zaradimo u septembru i oktobru. Uzgajamo povrće na dva hektara površine na otvorenom i u sedam velikih plastenika - ističe Purković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.