NA DANAŠNJI DAN

Italijanski konobar ukrao "Mona Lizu"

Godine 1780. rođen slovenački slavista Jernej Bartol Kopitar

Ukradena Mona Liza. Agencije

Piše: Fu. M.

21.8.2021

Danas je subota, 21. avgust, 233. dan 2021. Do kraja godine ostala su 132 dana.

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.

Dogodilo se na današnji dan

1690. - Austrijski car Leopold I donio ukaz, poznat kao Privilegij, kojim su Srbi na teritoriji Austrije dobili određene povlastice. Privilegij je garantovao slobodu vjere, upotrebu julijanskog kalendara i pravo izbora arhiepiskopa i drugih sveštenika.

1911. -  Italijanski konobar Vincenzo Peruggia ukrao je iz pariskog muzeja Louvre sliku “Mona Lisa” Leonarda da Vincija. Slika je pronađena i vraćena u muzej 1913. godine.

1944. -  U Dambarton Ouksu kod Washingtona počela konferencija predstavnika SSSR-a, SAD-a, Velike Britanije i Kine o osnivanju četiri glavna organa UN-a: Savjeta bezbjednosti, Generalne skupštine, Međunarodnog suda pravde i stalnih sekretarijata.

1968. - Trupe članica Varšavskog pakta, izuzev Rumunije, okupirale su Čehoslovačku. Oko 200.000 vojnika zauzelo je sve značajne punktove u zemlji. Time je ugušeno Praško proljeće.

1983. - Vođa filipinske opozicije Benjino Akino ubijen je po izlasku iz aviona na aerodromu u Manili prilikom povratka iz trogodišnjeg izbjeglištva u SAD-u. Ubistvo je organizovao filipinski diktator Ferdinand Markos uklonivši tako najozbiljnijeg protivkandidata na izborima 1984. godine.

1991. - Masa demonstranata sukobila se u Moskvi sa specijalnim jedinicama koje su napale zgradu ruskog parlamenta. Demonstranti su razbijali prozore na zgradi KGB-a, Ljubjanki i srušili spomenik Feliksu Đeržinskom. Nakon 60 sati provedenih u kućnom pritvoru na Krimu, sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov vratio se u Moskvu i preuzeo kontrolu nad državom nakon neuspjelog državnog udara pristalica tvrde struje sovjetskih komunista.

1991. - Hrvatske vlasti počele blokadu kasarni JNA u Hrvatskoj i uskratile im snabdijevanje strujom, hranom i vodom. U narednim danima eskalirali su sukobi između JNA i hrvatske vojske u mnogim dijelovima Hrvatske.

Zoran Đinđić. Arhiv

1992. - Više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora ubijeno je na Korićanskim stijenama na Vlašiću. Zločin su počinili pripadnici srpskih vlasti.

1993. - Mirovne snage UN-a ušle su, prvi put nakon dva mjeseca, u istočni dio Mostara, gdje su zatekle 55.000 ljudi na ivici gladi. Borbe između HVO-a i Armije RBiH u Mostaru počele su u maju 1993. godine.

2001. - Arhiva Nacionalne bezbjednosti, istraživačke organizacije sa sjedištem u SAD, objavila je dokument koji pokazuje da su zvaničnici SAD-a znali za umiješanost vlade Ruande u genocid 1994, kada su Huti ubili oko 800.000 Tutsija. Mnoge zapadne zemlje su tada odbile da intervenišu.

2002. - Nekada najtraženiji palestinski terorista na svijetu Abu Nidal izvršio je samoubistvo u Iraku, gdje je u posljednje vrijeme ilegalno boravio.

2003. - Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv 44 osobe koje su direktno ili indirektno povezane sa ubistvom srpskog premijera Zorana Đinđića.

Rođen Kopitar

1780. - Rođen slovenački slavista Jernej Bartol Kopitar.

1949. - Rođen Bruno Langer, hrvatski muzičar.

1978. - Rođen Marinko Madžgalj, srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac.

1986.- Rođen Jusejn Sent Leo Bolt (engl. Usain St. Leo Bolt), jamajčanski atletičar.

Palmiro Togliati. Agencije

Umro Togliati

1964. - Umro italijanski političar Palmiro Togliati, jedan od osnivača Komunističke partije Italije i njen generalni sekretar od 1927. do 1964. godine. Koncepcijom italijanskog puta u socijalizam radikalno je raskinuo sa staljinističkom verzijom socijalizma.

1631. - Umro književnik i bosanski franjevac fra Matija Divković. Prvi je od bosanskih franjevaca štampao knjigu na bosančici. Knjige “Nauk krstjanski za narod slovenski” i “Sto čudesa” štampane su u Veneciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.