SNAGATORI

Strongmen iz BiH Nedžmin Ambešković za "Avaz": Želim postati najjači na svijetu

Na takmičenju „The World's Strongest Man“ u disciplini deadlift podigao je 453,5 kilograma i oborio lični rekord

Razgovarao: Erdin Halimić

Ambešković: Ima kapacitet za više

Foto: Avaz


Bosanac Nedžmin Ambešković osvojio je drugo mjesto na takmičenju za najjačeg čovjeka na svijetu.

Ambešković je završio kao drugi u takmičenju „The World's Strongest Man“ u disciplini deadlift (mrtvo dizanje), a koje je održano u Mančesteru. Strongmen iz BiH podigao je 453,5 kilograma, čime je oborio lični rekord (450 kilograma).

  • Ambešković: Lijepo zvuči kada kažete drugi najjači čovjek na svijetu

    Ambešković: Lijepo zvuči kada kažete drugi najjači čovjek na svijetu

    Foto: Avaz


Drugo mjesto

Nedžmin Ambešković osvojio je drugo mjesto na takmičenju za najjačeg čovjeka na svijetu. Možete li nam opisati osjećaj kako je biti drugi najjači čovjek na svijetu?

- Lijepo zvuči kada kažete „drugi najjači čovjek na svijetu“, međutim, s obzirom na to da sam na treningu dizao malo više od one kilaže za koju sam osvojio drugo mjesto, i nisam zadovoljan, prije svega, samim sobom. Ali sam sretan zbog naših ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, koje sam usrećio i koji mi pružaju veliku podršku. Primio sam ogroman broj poziva i poruka. Dakle, s te strane, sretan sam, drugo mjesto veoma lijepo zvuči. Međutim, znam da imam kapacitet za više, tako da ne mogu reći da sam previše zadovoljan.

Koliko ste se spremali za ovo takmičenje? Kako izgleda svakodnevna rutina jednog strongmena?

- Za ovo takmičenje pripremao sam se dugo, s obzirom na to da prošle godine zbog pandemije nismo imali takmičenja. Napravio sam lagani uvod u pripreme, radio sam puno na volumenu, a onda sam smanjivao volumen i pojačavao intenzitet. Posljednja tri mjeseca pred takmičenje dosta sam trenirao i dobro sam se spremio. Ipak, možda sam malo i „pregorio“ zbog silne želje, ne znam tačno šta se desilo. Nije mi to neki izgovor, rezultat je dobar, međutim, mislio sam da ću podići 470 ili 475 kilograma, što bi bilo dovoljno za pobjedu.

Naredno takmičenje

Postavili ste sebi cilj da postanete najjači čovjek na planeti, koliko je to, prema Vašem mišljenju, realno?

- Nekada sam ovaj sport gledao na TV-u pa onda na YouTubeu. Dolaskom društvenih mreža pružila mi se prilika da pokušam. Vidio sam da su i ti sportisti ljudi i da im se može parirati. Kako sam više napredovao, počeo sam i da pobjeđujem. Svaki program sam sebi napišem i pripremim, a iznad svakog velikim štampanim slovima piše „Radi vrijedno dok tvoji idoli ne postanu tvoji rivali“. Mislim da imam kapacitet da jednog dana postanem najjači čovjek na planeti, hoće li se to desiti, ne znam, ali ja ću pokušavati sve dok mi traje profesionalna karijera. Naredno takmičenje je ekskluziva, radi se o ujedinjenju dva različita takmičenja i održat će se u Birmingenu u oktobru.

Živite u Sarajevu, ali jedan dio svog života proveli ste i u Švedskoj. Ipak, odlučili ste se vratiti u doba kad mnogi odlaze, zašto?

- Živim u Sarajevu, vratio sam se iz Švedske prije godinu i po. U pitanju je čisti patriotizam, neki mogu da kažu ovo ili ono, ali ja sam tamo imao više novca, lagodniji život i bolje uvjete za trening. Međutim, ja sam Bošnjak, moj otac je dao život za ovu državu, sutra bih i ja dao. Imam sinove i želim da ih odgajam u duhu bošnjaštva i naše vjere, a od Bosne nema boljeg mjesta za to. Nije mi nimalo žao što sam se vratio.

  • Nedžmin Ambešković osvojio je drugo mjesto na takmičenju za najjačeg čovjeka na svijetu.

    Nedžmin Ambešković osvojio je drugo mjesto na takmičenju za najjačeg čovjeka na svijetu.

    Foto: Printscreen


Poruka mladima

Imate li neku poruku za sve perspektivne mlade ljude koji sanjaju da dosegnu sami vrh, kao što je to Vama pošlo za rukom?

- Moja poruka za mlade jeste da postave sebi cilj, da naprave plan za njegovo ostvarenje te da slijepo rade po tom planu. Ne smije to biti samo želja, nego se moraju povući konkretni potezi. To je recept mog uspjeha.

NA VRH

Podijeli članak na